Hlavní obsah

Žena ubodala dítě nůžkami na nehty, za mřížemi stráví 16 let

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Nepochopitelný případ vraždy novorozeného dítěte uzavřel v pondělí Krajský soud v Ostravě. Ženu, která loni v srpnu ubodala po utajovaném porodu své dítě nůžkami na nehty a potom ho zastlala do válendy, poslal na 16 let do vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu pro odvolání.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovanou do jednací síně krajského soudu, snímek ze začátku dubna letošního roku.

Článek

Soudce Martin Kaňok v odůvodnění rozsudku poukázal na brutalitu útoku vůči bezbrannému novorozenci. „Byl to likvidační útok, který směřoval vůči životně důležitým orgánům,“ řekl soudce.

Na druhé straně přiznal obžalované řadu polehčujících okolností, především dosavadní bezúhonnost, velmi dobré předpoklady pro nápravu a hlavně to, že čin spáchala ve snížené příčetnosti.

„Ten rozsudek mne rozhodně nepřesvědčil,“ řekl obhájce, který žádal, aby byla žena uznána vinnou pouze z trestného činu vraždy novorozeného dítěte matkou, kde je trestní sazba mnohem mírnější. Podle soudu ale pro to nebyly splněny zákonné předpoklady.

Měla dluhy

Případ loni v létě šokoval všechny, kteří mladou ženu znali. V minulosti pracovala mimo jiné jako barmanka v místním hudebním klubu, poté zkusila podnikat a provozovala restauraci. Podnikání se jí ale nedařilo, a tak ho po několika letech ukončila a zůstaly jí velké dluhy. Spolu s přítelem vychovávala dceru, která již chodí do školy.

Na začátku minulého roku zjistila, že je podruhé těhotná. Před svým okolím to začala tajit, nesvěřila se ani svému příteli a nenavštívila ani lékaře. Když jí kriminalisté při výslechu kladli otázky, aby své počínání vysvětlila, nejčastější odpovědí bylo slovo nevím.

Dítě porodila v posteli

U soudu žena odmítla vypovídat, a tak soudce pouze přečetl protokol z výslechu u policie. Při něm tvrdila, že porod přišel náhle. „Seběhlo se to velmi rychle,“ řekla policistům. Rodit začala v nočních hodinách, v domě v tu dobu spali i její příbuzní a vedle ní na posteli spala její dcerka. „Měla jsem velké bolesti, ale byla jsem potichu. Nechtěla jsem nikoho vzbudit,“ řekla při výslechu.

Podle svých slov měla v úmyslu dítě porodit bez cizí pomoci a až poté jej zavézt do porodnice. Když se pak narodilo, byla prý tak zesláblá, že to nezvládla. „Chtěla jsem si ještě chvíli odpočinout a pak ho odvézt,“ řekla při svém výslechu.

Kriminalisté ale byli z počátku přesvědčeni, že žena vraždu novorozence plánovala, protože pro to svědčí všechny okolnosti. Dítě se narodilo zdravé, žena ho ale ubodala nůžkami. Potom ho zabalila do košile a ukryla do postele.

Když malá dcerka ráno zjistila, že maminka krvácí, zavolala sanitku. Na místo poté dorazili i policisté, kteří v posteli našli zastlané zavražděné dítě. Na dotaz, jak si vysvětluje rozsáhlá bodná poranění, která vedla ke smrti dítěte, nedokázala při svém výslechu odpovědět a jenom krčila rameny.

Případ je o to otřesnější, že v Krnově v té době už fungoval takzvaný babybox, kam mohla žena své novorozené dítě odložit, aniž by jí za to hrozil jakýkoli postih.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám