Hlavní obsah

Podvodnice podstrčila důchodci k podpisu směnky na 800 tisíc, dostala podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska na inzerát málem připravila 75letého Milana Velíška z Plzně o veškeré úspory. V roce 2010 se seznámil se ženou, která si říkala Kateřina. Romance netrvala dlouho. Žena, pravým jménem Stanislava Šůsová, mu podstrčila k podpisu dvě směnky v celkové hodnotě 800 tisíc korun, které po něm později soudně vymáhala. Za podvod ji ve středu potrestal plzeňský okresní soud třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let. Rozsudek není pravomocný, Šůsová si ponechala lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Stanislava Šůsová u soudu

Článek

„Už při první schůzce jsem jí půjčil deset tisíc korun. Říkala, že koupila nějakou nemovitost a už jí nezbyly peníze na opravy. Při dalším setkání mi nabídla, že se ke mně nastěhuje a budeme spolu žít. Chtěla, abych na ni přepsal polovinu domu, což jsem odmítl. Snažila se to udělat na katastru za mými zády,“ popisoval Velíšek u soudu první kontakt s obžalovanou.

Ta podle státního zástupce vymyslela další fígl, jak se na úkor důvěřivého důchodce obohatit. „Předkládala mu k podpisu různé písemnosti obsahující například seznam věcí, které má koupit, přičemž poškozený nevědomky podepsal i dvě směnky, každou ve výši 400 tisíc korun,“ uvedl žalobce Libor Řeřicha. Obě směnky mu žena podstrčila schválně už s úmyslem, že je použije jako pravé, uvedl žalobce.

Místo lásky soud

Že zřejmě naletěl podvodnici, Velíšek zjistil o rok později, když dostal od soudu platební rozkaz ohledně první směnky. „To jsem se poprvé dozvěděl o nějakých směnkách. U soudu jsem zjistil, že peníze po mně chce nějaká Stanislava Šůsová. Tak jsem po ní pátral a nakonec jsem zjistil, že je to stejná žena jako Kateřina,“ vypovídal dále Velíšek, který je bezdětný starý mládenec.

Žena mu prý drze řekla, že je ochotná přistoupit na splátkový kalendář. Potom už senior vše oznámil policii.

„Je to nesmysl, všechno si pan Velíšek vymyslel. Nevím, co ho k tomu vedlo,“ reagovala před soudem Šůsová. Tvrdila, že to byl Velíšek, který si od ní půjčil 800 tisíc na rekonstrukci domku. „Předala jsem mu peníze v hotovosti a nechala si podepsat dvě směnky,“ prohlásila obžalovaná.

Tak velkou hotovost prý měla jednak z výhry ve sportce a zbytek byla půjčka od rodičů. Na to, že z údajné půjčky Velíškovi neměla žádný profit, nedokázala soudci odpovědět. Jen krčila rameny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám