Hlavní obsah

Vraždu družky v Bílině muž před soudem popírá

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Před Krajským soudem v Ústí nad Labem stanul v pondělí 36letý Milan Oračko, který měl podle obžaloby loni v květnu v Bílině na Teplicku ubodat svou družku. Je navíc obžalován i z krádeže, ženě měl dva dny po vraždě sebrat z peněženky přes sedm tisíc korun. Vinu u soudu Oračko popřel, jinak ale nevypovídal. Hrozí mu až 18 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Milan Oračko u soudu

Článek

Vražda se stala loni 17. května večer v bytě na bílinském sídlišti, kde Oračko a oběť společně žili. Žena měla tři bodné rány, jedna z nich zasáhla srdce. Po příjezdu záchranářů již byla mrtvá. Záchranářům byla událost hlášená jako sebevražda, až pitva potvrdila násilnou smrt.

Obžalovaný u soudu téměř nehovořil. „Nebudu vypovídat. Čin, který je mi kladený za vinu, jsem nespáchal,“ řekl pouze. V dřívějších výpovědích se vyjadřoval ke krádeži, k vraždě také nehovořil, jen jí opakovaně odmítal.

Oračko je od spáchání činu na svobodě, policie pro něj vazbu nenavrhla. V minulosti již byl soudně trestán. Sám sebe v dřívějších výpovědích označil za hospodského rváče, ženě by prý neublížil.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Otec zavražděné u soudu ukazuje její fotografii.

Soužití dvojice zřejmě idylické nebylo, podle výpovědí sousedů se velmi často hádali. Z jejich bytu byl prý slyšet křik a práskání dveří. Jedna ze svědkyň již dříve vypověděla, že pootevřenými dveřmi v bytě viděla osudný večer zavražděnou s nožem zabodnutým v hrudníku. Po příjezdu záchranářů ale nůž již v těle nebyl a policie ho dodnes nenašla.

Soudní jednání provázela přísnější bezpečnostní opatření, než je obvyklé, v budově soudu se například pohyboval psovod vězeňské služby, v okolí soudu hlídkovalo několik policistů. Soudní jednání sleduje rodina oběti, případ vyvolal velké emoce v Novém Boru, odkud žena pocházela.

Blízcí příbuzní zavražděné požadují u soudu jako nemajetkovou újmu dohromady přes dva milióny korun. Jednání soudu je naplánováno do středy, zatím není jasné, zda padne i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám