Hlavní obsah

Učitelky dostaly za utonutí žáka na školním výletě podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice
Aktualizováno

Podmíněný trest udělil domažlický soud učitelkám pražské základní školy Aleně Doležalové a Yvoně Zikové za smrt třináctiletého chlapce, který se předloni v červnu utopil v jezírku na školním výletě. Obě ženy se proti rozsudku odvolaly.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Učitelky u okresního soudu v prosinci 2014

Článek

V pátek vyměřil domažlický okresní soud šedesátileté Doležalové podmíněný trest 14 měsíců se zkušební lhůtou na 2,5 roku a Zikové 13 měsíců s dvouletou zkušební lhůtou. Obě ženy se zpovídaly z usmrcení z nedbalosti a obě se proti rozsudku odvolaly.

Učitelky byly obviněny z toho, že předloni na školním výletě ve Starém Klíčově na Domažlicku nedávaly dostatečný pozor na třináctiletého chlapce. Ten skočil z mola v zatopeném lomu, ale na hladinu už nevyplaval. Doležalová, která měla nad skákajícími dětmi dozor, si toho nevšimla, upozornily ji až ostatní děti.

Dítě vytáhl z vody až přivolaný provozovatel areálu. I když se chlapce podařilo oživit, utrpěl těžké poranění mozku a po půl roce v kómatu zemřel. Učitelkám nejdříve hrozilo až šestileté vězení.

Původně potrestal domažlický soud loni v říjnu za usmrcení z nedbalosti pouze Doležalovou, a to dvouletou podmínkou. V prosinci ovšem Krajský soud v Plzni vyhověl odvolání státní zástupkyně a verdikt zrušil. Zároveň nařídil případ znovu projednat a rozhodnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám