Hlavní obsah

Za 14 let starou vraždu číšníka půjde muž na 17 let do vězení

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Na 17 let za mříže poslal senát Krajského soudu ve Zlíně třiačtyřicetiletého Jana Prokopa ze Zlína. Podle soudu měl v prosinci 2001 brutálně zavraždit osmnáctiletého číšníka Ondřeje H.

Rozsudek s vrahem čísníkaVideo: Novinky

 
Článek

Z dávného obzvláště surového činu jej usvědčují především jeho bývalá partnerka a dva sourozenci. Tři roky po vraždě na něj navíc poukázal autor anonymního dopisu směřovaného k rodičům zemřelého číšníka, který v osudný den sloužil noční směnu v restauraci a herně U Jelínka na Jižních Svazích ve Zlíně.

Případ po mnoha letech otevřel speciální policejní tým Tempus. Prokop vraždil podle státního zástupce Romana Kafky kvůli zisku. Číšníka zabil 14 bodnými ranami do horní poloviny těla, hlavy a krku. Mladík neměl šanci se ubránit. Podle žalobce si poté viník odnesl peníze, cigarety a doutníky, alkohol i mobilní telefony. Provozovateli restaurace vznikla škoda přes 28 000 korun. Ubodaného mladíka, který musel podle Kafky umírat dlouhé minuty, našla bez známek života hned ráno za barem uklízečka.

Nesouhlasím s obžalobou, je založená na domněnkách. Jsem nevinen.
obžalovaný

Výpovědi hlavních svědků, kteří svědčili proti Prokopovi, jsou podle soudních znalců věrohodné. Jsou tak ale v přímém rozporu s tvrzením obhajoby. „Svědkyně je zcela nevěrohodná, ve výpovědi lže,“ uvedl na adresu Prokopovy bývalé partnerky obhájce.

Rozpovídala se po rozchodu

Expartnerka začala hovořit o nových skutečnostech až po opětovném otevření případu, kdy už nežila s Prokopem, ze kterého měla obavy. Rozpovídala se i u soudu: „5. prosince 2001 mě vzbudil hluk, šramot, bylo kolem páté až šesté. Šla jsem z obýváku na záchod. Prokop byl na chodbě. On svítil. Na těle byl od krve. Mluvil na mě, ať vypadnu a jdu spát.“

Na otázku soudu, proč už takto nevypovídala dříve, uvedla: „Nechtěla jsem tomu věřit, bála jsem se.“

Prokop od začátku tvrdí, že je nevinen. „Nesouhlasím s obžalobou, je založená na domněnkách. Jsem nevinen, nic takového jsem nespáchal,“ uvedl obžalovaný.

Jeho slova podpořil i obhájce, který v závěrečné řeči uvedl, že nejsou žádné důkazy, které by směřovaly ke konkrétnímu pachateli. „Obžaloba nezajistila žádné důkazy, které by mohly vést k určení konkrétního pachatele. A už vůbec ne o Janu Prokopovi,“ podotkl obhájce, který pro Prokopa žádal zproštění v plném rozsahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám