Hlavní obsah

Úředníci z ministerstva vnitra vyfasovali za krádež podmínky

– Praha

Bývalý vedoucí oddělení interního auditu ministerstva vnitra Václav Chochola dostal v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 7 dvouletý podmíněný trest za to, že ukradl kolegyni ze služebního trezoru 360 tisíc korun. Soud zároveň potrestal patnáctiměsíční podmínkou Chocholova přímého nadřízeného Petra Plaňanského, který krádež neohlásil policii a případ se snažil zamést. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Plaňanský před soudem

Článek

Peníze, které Chochol podle obžaloby ukradl, byly soukromé peníze Plaňanského asistentky Lidie Krejčové. Ta si je do trezoru uložila před odjezdem na dovolenou.

Peníze použil pro svou potřebu a ženě je vrátil až po jejích urgencích loni v lednu. Ředitel odboru Plaňanský, který prý věděl, že pachatelem krádeže je Chochol, přesvědčoval zaměstnankyni, aby věc neřešila s policií. S Chocholem a dalšími spolupracovníky se domluvili na znění dohody, tak aby nešlo o krádež, ale o půjčku. Asistentku nutil, aby tuto dohodu podepsala.

Zadlužený Chochol svým kolegům vysvětloval, že se dostal do složité životní situace a řešil ji tímto zoufalým způsobem. Různým věřitelům údajně dluží téměř milión korun.

Peníze mu prý půjčila

Chochol se u soudu hájil tím, že je to uměle vykonstruovaný případ s cílem odstranit Plaňanského. Krejčová mu prý půjčila 340 tisíc s tím, že jí Chochol vrátí o dvacet více. Peníze měl použít na nákup auta a umoření některých svých dluhů. Žena ale jakoukoliv půjčku popřela.

Podle Plaňanského se proti němu Krejčová spikla s Úřadem na ochranu osobních údajů, kde dříve pracoval a nad jehož hospodařením prováděl jakožto zaměstnanec ministerstva audit.

Ministr vnitra Milan Chovanec na obvinění reagoval odvoláním Plaňanského počátkem loňského února. Chochol z ministerstva odešel sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám