Hlavní obsah

Metanolová kauza z Karvinska se vrací zpět krajskému soudu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauza údajných překupníků otráveného alkoholu z Karvinska se vrací zpět ke Krajskému soudu (KS) v Ostravě. Ve středu o tom rozhodl Vrchní soud (VS) v Olomouci. Marek Ženíšek (36) u KS loni 12. prosince vyfasoval čtyřleté vězení, Marek Hlava (32) tříletou podmínku. Podle VS je ale tento verdikt nejasný, rozporný a doplnit je třeba i dokazování.

Foto: Petr Marek, Právo

Marek Ženíšek (vlevo) a Petr Hlava (vpravo) u olomouckého Vrchního soudu

Článek

Hlava měl podle obžaloby během prvního zářijového týdne 2012 prodat Ženíškovi nejméně čtyřiapadesát lahví alkoholu, který mohl zabít až 300 lidí. Ženíšek poté koncem října několik lahví předal svému známému, aby alkohol zkusil.

Následovala dvoudenní pitka v zahradní chatce u Doubravy, která skončila smrtí jednoho člověka a vážnými zdravotními problémy dalších čtyř lidí.

VS se touto kauzou zabýval už podruhé. Muži z Karvinska původně byli odsouzeni za úmyslné obecné ohrožení k osmiletému vězení. Tento rozsudek však zrušil a vrátil případ kvůli doplnění dokazování zpět krajskému soudu.

Ten pak oba obžalované uznal vinnými z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Hlava vyvázl s podmíněným trestem mimo jiné proto, že v době, kdy alkohol prodával Ženíškovi, metanolová aféra ještě nevypukla. Ženíšek naopak předal toxický alkohol známému ve chvíli, kdy metanolová aféra vrcholila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám