Hlavní obsah

Doručovatelka kradla zásilky s platebními kartami i s PIN

– Nový Jičín
Právo, Aleš Honus

Škodu za zhruba čtvrt miliónu korun způsobila poštovní doručovatelka z Novojičínska, která kradla obálky s platebními kartami a následně zásilky i s PIN kódy, aby poté z bankomatů vybírala peníze, které byly určeny někomu jinému. Na krádeže se přišlo poté, co splátková společnost začala vymáhat po poškozených lidech peníze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případu, který je výjimečný způsobenou škodou i naivitou pachatelky, informoval mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Devětadvacetiletá žena se ke svému jednání přiznala.

Zásilky s platebními kartami a následně i PIN kódy si nechávala pro vlastní potřebu. Opakovanými výběry a platbami způsobila osmi poškozeným téměř 250 tisícovou škodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Popsala, jak se trestné činnosti dopouštěla, jak s penězi naložila a během vyšetřování projevila snahu způsobenou škodu uhradit. Při výslechu uvedla, že potřebovala peníze, a když zjistila, že jí to napoprvé vyšlo a nic se nedělo, pokračovala v krádežích i v dalších případech. Byla si vědoma, že porušuje vnitřní postupy firmy, pro kterou pracovala. Jednoduše našla skulinu v systému, té využila a obohatila se,“ uvedl policejní mluvčí.

První platební kartu z nedoručené obálky vytáhla v říjnu minulého roku. Poté si ponechala i následně zaslaný PIN kód a vybrala peníze. Když se jí to podařilo, udělala to v následujícím půlroce ještě několikrát. Ženě přitom muselo být jasné, že se na krádeže časem přijde.

Žena se přiznala

Policie se případem začala zabývat poté, co se na ni obrátil jeden z poškozených, po kterém začala splátková společnost vymáhat dluh. „Následně kriminalisté registrovali podobné případy neoprávněných výběrů z nedoručených platebních karet. Tyto případy sloučili a zjistili shodné znaky jednání pachatele. Postupně se dopracovali k možné pachatelce. Před samotným výslechem podezřelé již měli dostatek důkazů k prokázání její trestné činnosti, a tak se žena pod tíhou důkazů doznala,“ uvedl mluvčí policie.

Vyšlo mimo jiné najevo, že vybírala pomocí ukradených platebních karet peníze z bankomatů na území Novojičínska i v Ostravě. V některých případech kartami platila i v obchodech za zboží.

Samotní poškození byli ve všech případech vyrozuměni úvěrovými společnostmi, že si neplní své splátkové povinnosti. Firmy jim tvrdily, že jim doručily platební kartu, která byla aktivována a bylo z ní provedeno čerpání. Splátkové společnosti pak těmto lidem doporučily, aby se obrátili na policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám