Hlavní obsah

Chtěl unést dítě, vyfasoval deset let vězení

Právo, ape

Desetiletý trest vězení dostal u Krajského soudu v Ústí nad Labem v pondělí 30letý Lukáš Branke z Litoměřicka za přípravu únosu dítěte. Na ten si chtěl za 200 tisíc korun najmout prostřednictvím e-mailu jiného muže, ten ale vše později oznámil policii.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, Branke si ponechal lhůtu na odvolání.  Případ se stal loni v květnu, kdy Branke oslovil e-mailem jiného muže na Litoměřicku větou: „Co kdybych vám dal za osmihodinový únos 200 000?“ Pak podle rozsudku požadoval nejprve zjištění informací o rodině, ze které chtěl dítě unést, a poté provedení vlastního únosu jednoho z dětí.

Myslel na sebevraždu

Žádný únos se naštěstí nestal, oslovený muž situaci psychicky neunesl, chtěl spáchat sebevraždu a nejprve se svěřil přítelkyni a pak vše oznámil policii. Podle soudu pod hrozbou újmy na zdraví, usmrcení nebo jiné těžké újmy chtěl Branke donutit rodiče k vyplacení finanční hotovosti v přesně nezjištěné výši.

„Obžalovaný Lukáš Branke se tohoto jednání dopustil v úmyslu získat finanční prostředky,“ uvedl předseda senátu Jiří Bednář. Branke popírá, že by si jakýkoliv únos plánoval či objednal. Podle něj se mu někdo naboural do e-mailové schránky. Podle obhajoby je také podivné, aby si na únos objednával psychicky labilního člověka.

Branke již byl trestán za vydírání, jeho poslední trest za výhrůžné zprávy podnikatelům ve výši 3,5 roku z nedávné doby je zahrnut do nynějšího desetiletého trestu. Za další vydírání je od loňska v podmínce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám