Hlavní obsah

Muž bránil na Valašsku bratra před policisty, házel po nich kamení a útočil žebříkem

– Valašské Meziříčí
Právo, Aleš Fuksa

Neobvyklou situaci řešili v minulých dnech policisté u Zubří na Valašsku. Dva bratři se jim tam postavili na odpor, když policisté chtěli zadržet jednoho z nich – celostátně hledaného pětadvacetiletého muže. Jeho bratr na policisty najížděl autem a házel po nich kameny i další věci, uvedla v pátek policejní mluvčí Lenka Javorková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Projíždějící automobil s hledaným mužem spatřili policisté, když Zubřím projížděli.

„Jakmile řidič zjistil, že za ním policisté jedou, a navíc ho zastavují prostřednictvím nápisu STOP, zvýšil rychlost a snažil se ujet. Nebezpečnou jízdou, kdy několikrát najel do protisměru, na chodník, vytlačoval při vysoké rychlosti řidiče z jízdních pruhů, několik řidičů ohrozil,“ přiblížila situaci policejní mluvčí Lenka Javorková.

Muž ohrozil i linkový autobus, jehož řidič musel prudce zabrzdit v křižovatce, aby zabránil srážce. Nakonec zastavil u domku svých rodičů v obci na Valašskomeziříčsku a schoval se uvnitř.

Policisty verbálně urážel, házel po nich kamení a útočil na kolegy žebříkem a lopatou
policejní mluvčí

„Policisté si už při pronásledování přivolali posily. U domku pak několikrát vyzývali otce hledaného muže, který přišel před dům, aby syn vyšel ven. Ten ale tvrdil, že jeho syn v domku není,“ poznamenala mluvčí.

Pětadvacetiletý muž nakonec využil okamžiku, kdy k domku přijel autem jeho starší bratr, který začal opakovaně najíždět na policistu. Vyběhl ven a dal se na útěk.

Vyhýbal se stíhání 

„Po krátkém pronásledování ho však policisté zadrželi a spoutali,“ sdělila mluvčí.

Jeho o sedm let starší bratr se v tom ale policistům snažil zabránit. „Verbálně je urážel, fyzicky je napadal, vyhrožoval jim a jejich rodinám újmou na zdraví a usmrcením, házel po nich kamení a útočil na kolegy žebříkem a lopatou,“ doplnila Javorková.

Po mladším z bratrů policie pátrala proto, že se vyhýbal trestnímu stíhání. Koncem loňského roku napadl v restauraci tři lidi a lehce je zranil. Po nynějším zadržení byl obviněn z výtržnictví, maření výkonu úředního rozhodnutí a navíc obecného ohrožení. Hrozí mu za to až osmiletý trest vězení. Teď je ve vazbě.

O nic lépe na tom není ani starší z bratrů, který má v rejstříku z minulosti také několik záznamů. „Kriminalisté ho obvinili z trestných činů násilí proti úřední osobě, nebezpečné vyhrožování a výtržnictví, hrozí mu až šestiletý pobyt za mřížemi. Je stíhán na svobodě,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám