Hlavní obsah

Bývalý policista vysoudil čtvrt miliónu za stíhání v kauze Savoy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý elitní policista Jiří Dvořák vysoudil v pátek 250 tisíc korun za trestní stíhání, které mu kladlo za vinu únik záznamu ze schůzky někdejšího hradního kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v hotelu Savoy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expolicista Jiří Dvořák na snímku z roku 2009

Článek

Dvojice zde podle spekulací jednala před prezidentskou volbou v roce 2008 o získání hlasů ČSSD pro kandidáta ODS Václava Klause. Dvořák původně žádal 3,5 miliónu. Rozhodnutí Městského soudu v Praze v odvolacím jednání je pravomocné.

Kriminalisté Dvořáka původně vinili z toho, že sehnal pracovníkovi rozvědky Petru Bakešovi neoprávněně a pod smyšlenou záminkou videozáznam schůzky. Video následně uniklo na veřejnost čtyři dny před prezidentskou volbou.

Žádal 3,5 miliónu

Dvořák dostal původně pokutu 40 tisíc korun a roční zákaz činnosti u policie. Odvolací senát ho ale osvobodil, protože nespáchal trestný čin – při obstarávání záznamu totiž nevěděl, že Bakeš nahrávku nepoužije ke služebním účelům.

Dvořák žádal odškodnění 3,5 miliónu korun. Částka se skládala z právních služeb, ušlého zisku a nejvíc, dva milióny korun, chtěl za nemajetkovou újmu, protože musel odejít od policie a trestní stíhání se podepsalo na jeho osobním životě a zdraví.

Obvodní soud nejdříve Dvořákovi přiznal celkem 223 tisíc korun – 143 tisíc jako náhradu nákladů na obhajobu a 80 tisíc újmu. Sodu v pátek toto rozhodnutí upravil tak, že právní služby neuznal a Dvořákovi přiznal 250 tisíc za nemajetkovou újmu, takže původní verdikt zvýšil o 170 tisíc. Dvořák se jednání nezúčastnil. Jeho advokát Bronislav Šerák uvedl, že se o dalším postupu s klientem teprve poradí.

Nahrávka ze Savoye měla mimo jiné za následek to, že se Strana zelených kvůli obavě z netransparentních zákulisních dohod přiklonila k veřejné volbě prezidenta, kterou odmítali občanští demokraté. Nakonec se volilo veřejně a v souboji o funkci hlavy státu zvítězil Klaus, jenž porazil společného kandidáta ČSSD a zelených Jana Švejnara.

Bakeše již dříve soudy potrestaly za zneužívání pravomoci a neoprávněné nakládání s osobními údaji tříletým zákazem působení u bezpečnostních sborů a pokutou 100 tisíc korun.

Výběr článků

Načítám