Hlavní obsah

Šternberk postrádá stovky tisíc z parkovacích automatů. Místní spekulují, že skončily v hernách

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kriminalisté šetří zpronevěru, k níž mělo dojít u Městské policie ve Šternberku. Zmizelo zhruba 650 tisíc korun, které řidiči naházeli do třinácti městských parkovacích automatů. Ve Šternberku se spekuluje o tom, že peníze mohly skončit v hracích automatech.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Šternberku

Článek

Trestní oznámení na neznámého pachatele podal šternberský starosta Stanislav Orság (ODS). „Stalo se tak poté, co mimořádná kontrola zjistila, že vybrané peníze z (parkovacích) automatů neskončily tam, kde měly,“ řekl Právu v pátek starosta.

Informace o ztrátě peněz a jejich možné zpronevěře vyšla najevo krátce poté, co na začátku března skončil ve funkci ředitel městské policie Pavel Pospíšil, který zároveň rezignoval na post člena městské rady. Orság však odmítl spojovat případ s jeho jménem.

„K vybírání peněz z parkovacích automatů, jejich spočítáním a jejich odevzdáním byli pověřeni příslušní pracovníci s hmotnou odpovědností. Ti měli svého nadřízeného velitele. Je na policii, aby zjistila, kdo je skutečným pachatelem,“ konstatoval Orság s tím, že prvním, na koho se vedení města obrátilo, byl exšéf městských strážníků. Ten se ale ke zjištění vnitřní kontroly nevyjádřil.

Exšéf navštěvoval noční podniky

K protiprávnímu jednání mělo docházet loni a na počátku letošního roku. „Trestní oznámení na neznámého pachatele jsme přijali v březnu. Věc je ve stadiu prověřování, takže nemůžeme poskytnout žádné konkrétnější informace,“ uvedla krajská policejní mluvčí v Olomouci Jitka Dolejšová.

Prověřována je kriminalisty mj. i výše škody způsobené Šternberku. Vyloučeno tak zatím není, že policie může dojít i k jiné škodě, než kterou odhalila kontrola města. Ve Šternberku se přitom spekuluje o tom, že peníze z parkovacích automatů mohly skončit v hracích automatech.

Například podle opozičního zastupitele Leo Czabeho (TOP 09) bylo ve městě veřejným tajemstvím to, že má bývalý šéf strážníků problémy se závislostí na hracích automatech. „Dlouhodobě navštěvoval noční podniky a místní herny, což ve městě věděl snad každý,“ prohlásil Czabe v Olomouckém deníku.

Pospíšil ve vedení města zastupoval Sdružení nezávislých kandidátů Společně pro Šternberk a politického hnutí ANO. Po rezignaci na post radního, zůstává nadále řadovým zastupitelem města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám