Hlavní obsah

Metanolovým obchodníkům navrhl žalobce až 10,5 roku vězení

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

K závěru se blíží hlavní líčení proti ostravské části hlavní zlínské metanolové větve u Krajského soudu ve Zlíně. Na lavici obžalovaných sedí sedm obchodníkům vydělávajícím peníze na černém obchodu s lihem. Státní zástupce Jiří Zemek ve své závěrečné řeči ve středu navrhl pro šestici obžalovaných trest za ohrožování zdraví zvlášť závadnými potravinami a jinými předměty v délce 6,5 až 10,5 roku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

K soudu ve středu přišla jen čtveřice obžalovaných mužů, Petr Čagan (zprava), Václav Zlámal, Martin Svoboda a Michal Klösel.

Článek

Posledního z obžalovaných Miroslava Klösela navrhl pro nedostatek důkazů zprostit obžaloby. Obchodníkům se smrtí přitom původně hrozilo až doživotí za obecné ohrožení.

„Obžalovaní byli dychtiví peněz a byli ochotni riskovat zdraví a životy svých zákazníků. U většiny z nich, až na Michala Klösela, který se doznal, je absence jakékoliv pokory, je zde zatloukání, arogance, obžalovaní zůstávají lhostejní k poškozeným,“ uvedl v závěrečné řeči Zemek.

Foto: ti, Právo

Schéma metanolové chobotnice

Na otravu smrtící směsí zemřelo od září do prosince 2012 38 lidí a dalších mnoho desítek utrpělo vážná poškození tělesných orgánů. Přes deset osob pak zemřelo po roce 2012.

Sedm obžalovaných mužů z Moravskoslezského kraje patří do skupiny 31 osob, které se pohybovaly v metanolovém řetězci, na jehož vrcholku stojí podle obžaloby podnikatel Tomáš Křepela, jeho zaměstnanec Rudolf Fian a hlavní distributor smrtící směsi Jiří Vacula. Dva prvně jmenované poslal již v květnu 2014 senát Krajského soudu ve Zlíně na doživotí za mříže. Vaculovi tehdy uložil patnáctiletý nepodmíněný trest. Martin Jirout dostal u květnového soudu šestnáct let.

Začalo další hlavní líčení

Právě Jirout měl ale největší podíl na otravách lidí na severní Moravě. Podle původní obžaloby prodal 2300 litrů závadného alkoholu bratrům Klöselovým z Přerovska, kteří jej dále distribuovali do nižších článků.

Kromě těchto dvou ve středu soud začal hlavní líčení proti Martinu Posládkovi, Martinu Svobodovi, Václavu Zlámalovi, Petru Čaganovi a Bohumilu Malátkovi.

Při distribuci 2300 litrů smrtící směsi zemřelo na severní Moravě, především v Havířově, pět lidí, na Přerovsku pak další tři, jeden muž skonal po požití lihoviny vyrobené ze smrtící směsi v Brně, a to poté, co ji měl podle obžaloby dodat do moravské metropole Čagan. Řada konzumentů však utrpěla vážné zdravotní problémy, mimo jiné úplnou či částečnou slepotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám