Hlavní obsah

Exšéf Nemocnice Na Homolce Dbalý byl propuštěn na kauci

Praha
Aktualizováno

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý byl v pátek odpoledne propuštěn z vazby. Právu to potvrdila jeho obhájkyně Katarína Kožiaková Oboňová. Dbalý byl kvůli podezření z korupce zatčen loni v červnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dbalý

Článek

O propuštění žádali žalobci, kauci stanovili na půl miliónu korun, Dbalý ji složil. Odevzdal také pas a slíbil, že nevycestuje. Bude také pod dohledem probačního úředníka.

Pobyt za mřížemi ani korupční kauzy, ve kterých je obviněn, nechtěl bývalý ředitel po propuštění jakkoliv komentovat. „Necháme si nějaký čas, pak se případně vyjádříme,“ řekla k tomu jeho obhájkyně.

Soud vzal naopak do vazby účetní Emilii Bialešovou, důvodem je obava, že by na svobodě ovlivňovala svědky.

Dbalý byl ve vazbě od loňského června. Spolu s dalšími lidmi čelí obvinění z manipulování zakázek. Protikorupční policie již dříve obvinila a letos v únoru navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archívu chorobopisů a nákupu gama nože pro Nemocnici Na Homolce. Podle dřívějších informací čelí v této věci obvinění Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný.

V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože prý přijali úplatek 5,7 miliónu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům údajně způsobili škodu nejméně 57 miliónů korun.

Další obvinění související s děním v Nemocnici Na Homolce přišla tento týden. Policie tentokrát obvinila šest lidí, podle médií i někdejší ekonomku nemocnice Bialešovou. Kriminalisté jsou přesvědčeni o tom, že tito lidé svým jednáním poškodili nemocnici o víc než 50 miliónů.

Další úplatky za 10 miliónů

Podle žalobce z vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeňka Matuly jde opět o veřejné zakázky, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Obvinění si mezi sebou v souvislosti s tendry předali úplatky v celkové výši převyšující deset miliónů, tvrdí policie.

Stíhá je mimo jiné pro trestné činy přijetí úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení.

Web Lidovky.cz ve středu uvedl, že mezi nově obviněnými jsou kromě Bialešové a Dbalého také advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp a poradce Josef Kantůrek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám