Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost ženy potrestané za smrt politika

– Brno

Případ vraždy brněnského politika Aleše Vytopila definitivně končí patnáctiletým trestem vězení pro Radku Pojerovou. Ta podle pravomocného verdiktu zastřelila někdejšího místostarostu Brna-Židenic. Motivem byly složité vztahové problémy mezi několika lidmi.

Foto: Petr Marek, Právo

Radka Pojerová u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Ústavní stížnost čekala na rozhodnutí rok, nakonec ji soudci označili dílem za zjevně neopodstatněnou, dílem za nepřípustnou. Připomněli, že Pojerová promeškala lhůtu pro podání dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle Ústavního soudu tak v podstatě nevyčerpala všechny prostředky ke své obraně, což je podmínka projednání ústavní stížnosti.

Komunální politik Vytopil přišel o život v září 2011 v Mariánském údolí na okraji Brna. Žena ho podle rozsudku střelila do hlavy. Tělo za pomoci bývalého manžela Filipa Onderky odvezla k Ivančicím na Brněnsku, kde ho pohřbili v lese. Předtím oddělili hlavu, která se nenašla.

Propletené vztahy

Onderka označil za střelkyni Pojerovou, která ovšem vinu popřela. Tvrdila, že Vytopila nikdy neviděla a k činu neměla motiv. Podle soudů obou stupňů však důkazy usvědčují z vraždy právě ji.

Onderka pomáhal jen s odstraňováním těla a sháněním alibi. Krajský soud mu za nadržování uložil trest 3,5 roku vězení.

Vražda Vytopila byla podle obžaloby výsledkem propletence vztahů, jehož součástí se politik stal po seznámení s Pavlou Antalovou, matkou dvou dětí. Začali spolu žít a podnikat. Vytopil si vytvořil blízký vztah k malé dcerce Antalové, o kterou chtěl pečovat. Vlastní děti neměl. Onderka je bývalým přítelem Antalové a otcem holčičky. Pojerová je bývalá manželka Onderky, s nímž udržovala vztah i po rozvodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám