Hlavní obsah

Myslel jsem, že hlídce ujedu, řekl u soudu mladík, který zabil policistku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Třiadvacetiletý Josef Novák stanul ve středu před Krajským soudem v Praze. Je obžalovaný z vraždy policistky. Skladník z Brandýsa nad Labem loni srazil a smrtelně zranil policistku, která jej chtěla kontrolovat. Novákovi za vraždu na úřední osobě hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Novák je obviněn za to, že zdrogovaný autem narazil do dopravní policistky a zabil ji.

Článek

Podle obžaloby Novák do policistky najel loni 2. května rychlostí 69 až 76 kilometrů v hodině s úmyslem ji usmrtit. Žena na následky těžkých zranění zemřela druhý den odpoledne v nemocnici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Senát krajského soudu v čele s Ivem Zelinkou začal ostře sledované hlavní líčení výslechem obžalovaného.

Auto chtěl převézt i bez řidičáku

„Měl jsem auto u kamaráda ve sběrně železa, nedávno mi ho odcizili, tak jsme ho dávali dohromady. Kamarád řekl, že ho musím odvézt. Nebyl nikdo, kdo by jej převezl ke mně domů. Je to kousek, patnáct kilometrů. Nechal jsem se přemluvit, že ho převezu sám,“ začal vyprávět Novák.

Novák poté postupně cestou nabral dva kamarády a kamarádku. Jednoho z nich poté vysadil a se zbývajícími se domluvili, že se vrátí do sběrny železa.

„Chtěli jsme se vrátit k Danovi, co má tu sběrnu, má tam takovou klubovnu zřízenou, kde má televizi. Čas od času jsme u něj zůstali přes noc, dali jsme si pár piv, koukali jsme na nějaký film,“ pokračoval mladík. Kamarád Dan ale ve sběrně nebyl, tak se dohodli, že pojedou domů.

Zanedlouho si jich ale všimla první policejní hlídka.

„Za mnou jsem viděl nějaký světla, tak jsem přibrzdil, že je pustím. Najednou začali blikat. Zazmatkoval jsem, protože jsem byl bez řidičáku, a začal jsem jim ujíždět. Jeli jsme tam přes ty vsi. V dálce jsem viděl dvě auta, jedno blikalo. Viděl jsem, že se dá projet kolem zátarasu v protisměru, že je tam dost místa,“ popsal okamžiky před fatálním nárazem Novák.

Policisté mu ale chtěli v tom, aby zátaras objel, zabránit a snažili se couváním auta místo k projetí zmenšit.

„Auto jsem proto strhnul doprava. Jak jsem ho strhnul, ozvala se strašná rána, viděl jsem, jak jsem někoho srazil, přelítnul mi přes kapotu, pak jsme vlétli do pole,“ dokončil popis situace Novák. Celou posádku auta následně policisté zadrželi.

Řidič při ujíždění srazil policistkuVideo: Novinky

„Domníval jsem se, že policii ujedu,“ odpověděl Novák na dotaz Zelinky, proč se snažil zátaras vůbec objet.

„Hrozná tragédie, je mi to hrozně líto. Nechtěl jsem nikomu ublížit, natožpak někoho zabít. Nemůžu kvůli tomu spát, chtěl jsem, aby mi předepsali nějaký léky. Nedokážu se s tím smířit do konce života, že jsem způsobil někomu takový neštěstí,“ kál se před soudem Novák.

Mladík, který měl asi půl roku soudně vystavený zákaz řízení, jel údajně pod vlivem amfetaminů. „Přes den jsme vykouřili jedno cigáro marihuany,“ odmítl amfetamin Novák.

Pervitin v lahvi

„V mé přítomnosti si žádnou drogu neaplikoval,“ uvedla u soudu Nancy Langová, která jela s Novákem v autě. Zároveň ale řekla, že obžalovaný Novák vypil během čekání u „klubovny“ její lahev coca coly, ve které měla asi půl gramu pervitinu. „Já jsem z toho docela rozhozenej. Nejsem si vědom, že jsem něco požil,“ reagoval překvapeně Novák.

Langová potvrdila, že ani ona policistku neviděla. V první výpovědi na policii, ale řekla, že ženu viděla. Ve středu rozdíl ve výpovědích vysvětlovala ovlivněním pervitinem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám