Hlavní obsah

Stačilo upravit papíry a pumpaři místo nafty kupovali olej

Právo, Patrik Biskup
Praha

Z Polska dováželi milióny litrů nezdaněného technického oleje, který pak prostřednictvím dalších firem s nastrčenými bílými koňmi prodávali čerpacím stanicím jako motorovou naftu. Stačilo jim jen změnit papíry – pumpaři nic nepoznali.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za celým trikem stála podle vyšetřovatelů trojice mužů z Plzně ve věku 28, 32 a 34 let, kteří jsou stíháni pro trestný čin krácení daně. Za jediný rok měli okrást stát o desítky miliónů korun. Mezi obviněnými je podle informací Práva advokát, který měl ve skupině zřejmě vůdčí roli.

„Jedná se o rozsáhlou trestnou činnost, na jejímž rozkrytí začali pracovat kriminalisté plzeňského krajského policejního ředitelství ve spolupráci s celníky,“ řekla Právu policistka Jana Tomková. Podle ní obvinění muži v průběhu roku 2011 dováželi do ČR z Polska univerzální technický olej, který nepodléhal zdanění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ničí motor

Technický olej se díky svému složení dá použít do auta místo nafty, řidič zpravidla nic nepozná. Olej ale motor zanáší a postupně jej ničí.

„Na našem území pak potřebné doklady o nákladu vyměnili a při další distribuci už využili jiných společností, kde byli dosazeni takzvaní bílí koně. Olej pak oficiálně za využití falešných dokladů prodávali jako motorovou naftu,“ popsala jednání trojlístku Tomková s tím, že z prodeje neodvedli státu daň z přidané hodnoty a spotřební daň.

„Způsobili tím škodu ve výši 34 miliónů korun,“ doplnila policistka. Upozornila přitom na to, že v jednání podezřelých spatřuje státní zástupce zvlášť závažný zločin, za který je soud může poslat do vězení až na deset let.

Další případ

Kriminalisté se k důkazům nedostávali vůbec lehce. „Vyšetřování obnášelo stovky výslechů svědků a pečlivou analýzu spletitého účetnictví řady firem. Spisový materiál obsahuje tisíce listů uložených ve čtyřiceti velkých šanonech,“ uzavřela Tomková.

Právu se podařilo zjistit, že dva z trojice obviněných figurují i v dalším případu podloudných obchodů s pohonnými hmotami, ve kterém jsou stíháni někteří bývalí regionální politici ODS z Plzně. Tahle skupina měla podle policie za dva roky připravit stát o téměř půl miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám