Hlavní obsah

Důsledky střelby v Brodě: Policisté budou moci k prvnímu zásahu i se samopalem

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení policie chce spolu s ministerstvem vnitra v reakci na nedávnou tragédii z Uherského Brodu změnit pravidla pro zásahy policie. Hlídky, které zpravidla přijíždějí na místo činu jako první, by měly mít podle informací Práva k dispozici kromě standardních pistolí také tzv. dlouhé zbraně, tedy samopaly nebo brokovnice.

Foto: Foto Kastner

Na místě zasahoval i vrtulník.

Článek

Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj s tím, že má jít o jedno z opatření přijatých poté, co šílený střelec v únoru v uherskobrodské restauraci zastřelil osm lidí. První policisté byli tehdy na místě během deseti minut, kvůli střelbě a malým šancím na úspěch případného zákroku se ale stáhli a rozhodli se čekat na posily.

„Do budoucna by měly mít všechny tzv. prvosledové hlídky k dispozici ve vozidle dlouhou zbraň,“ řekl k tomu Právu zdroj. Kromě speciálních odstřelovacích pušek se přitom dlouhou zbraní rozumí většinou právě samopal, případně brokovnice.

Zástupci policie i ministerstva se nechtěli včera k vyhodnocení uherskobrodských událostí a k následným opatřením jakkoli vyjadřovat, oficiálně chtějí výsledky vyhodnocení samotné akce i jejích důsledků zveřejnit na dnešní tiskové konferenci.

Instruktor střelby a bývalý policejní lektor pro speciální zbraně Pavel Černý v souvislosti s plánovaným dovybavováním policejních hlídek dlouhými zbraněmi uvedl, že tyto prostředky umožní s daleko větší jistotou zasáhnout cíl, případně účinněji zastavit útočníka.

Důležitý je výcvik

„Zatímco na 20 metrů budete mít s pistolí problém i při zapření rukou a s časem na zamíření, s dlouhou zbraní se trefíte snáze,“ řekl k tomu Černý.

Zároveň ale upozornil na to, že výzbroj samotnou není možné považovat za všelék. „Bohužel se kvůli úsporám v posledních letech velmi snížily nároky na policisty a jejich výcvik a to je zcela zásadní. Dlouhá zbraň v rukou nedostatečně vycvičeného policisty může nadělat více škody než užitku. Jde určitě o účinný prostředek, ale jen v dobrých rukou,“ poznamenal Černý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek, který přežil masakr v Uherském Brodě, popisuje jeho průběhVideo: Reuters

Dlouhé zbraně už nyní vozí policejní hlídky např. v Praze nebo nově také v Hradci Králové. Tamní policejní ředitel Martin Červíček v této souvislosti v lednu uvedl, že díky jejich uložení ve služebních autech budou moct policisté proti zvláště nebezpečným pachatelům zasáhnout okamžitě bez nutnosti vyzvedávat si samopaly nebo brokovnice ve speciálních zbrojních skladech.

Trezor v autě

Jenže právě uložení zbraně v autě má háček. Je k tomu totiž zapotřebí speciální trezor instalovaný v kufru auta.

„Je jasné, že taková zbraň se nemůže např. válet na sedadle, zvláště když policisté musí vůz často opouštět, ale zároveň je evidentní, že takový trezor je velmi těžký, a zcela zásadně tak mění třeba jízdní vlastnosti vozu,“ řekl k tomu Právu Daniel Bláha z Nezávislého odborového svazu policie.

Podle něj hraje roli i to, že takto upravené auto může mít problémy s homologací a také s tovární zárukou. Také Bláha zdůraznil, že klíčový je zejména výcvik policistů. „Doufám, že příště někdo nezaútočí např. tankem, abychom nenutili policii jezdit ještě s úplně něčím jiným,“ konstatoval v této souvislosti Bláha.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už dříve avizoval, že resort chce v reakci na události z Uherského Brodu posoudit i případnou změnu výcviku policistů, systému vydávání zbrojních průkazů, rozložení speciálních zásahových jednotek nebo tvorbu krizových plánů a komunikace bezpečnostních složek se zástupci měst a obcí při krizových situacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám