Hlavní obsah

Kobra na Ostravsku zatýkala pašeráky cigaret

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Krajská Kobra moravskoslezských celníků a kriminalistů zadržela letos v únoru na severu Moravy 13 osob z mezinárodní organizované skupiny, která nezákonně dováží, vyrábí a obchoduje s nezdaněnými cigaretami a tabákem ve státech Evropské unie.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo, kde skupina nelegálně zpracovávala tabákVideo: Policie ČR

 
Článek

Při operaci s názvem Dieta se tak týmu podařilo odhalit možný únik na spotřební dani přesahující 15 miliónů korun. Obviněným, kteří jsou nejen z Česka, ale také z Polska a Maďarska, hrozí vězení na dva roky až deset let. Novináře o tom v pondělí informoval Aleš Hrubý z Generálního ředitelství cel.

„Tuto zločineckou skupinu jsme lokalizovali vloni v červenci na základě informací od legitimních tabákových společností působících v Česku, Polsku a Německu. Zástupci těchto firem nás upozornili, že v Moravskoslezském kraji, ale i v Polsku a Německu se nachází velké množství padělků cigaret, hlavně značky Marlboro,“ líčil Hrubý.

Foto: Policie ČR

Zabavené padělky cigaret značky Marlboro v ostravském skladu.

Dodal, že nakonec celníci ve spolupráci s kriminalisty zjistili, že tato organizace zajišťovala nezákonný dovoz nelegálních tabákových výrobků do států Evropské unie ze zemí bývalého Sovětského svazu. Ty byly buď ukradeny přímo v tamních tabákových továrnách, nebo byly nakoupeny na legálním trhu, avšak nelegálně distribuovány na území Evropské unie.

Našli cigarety a tabák

„Tato skupina zajišťovala také distribuci těchto padělků na území celé České republiky i nelegálně zpracovávala řezaný tabák a balila jej do malospotřebitelského balení s označením Golden Virginia. Cigarety pak balili po 20 kusech s označením Marlboro,“ popisoval Hrubý a dodal, že uskladnění a další zpracovávání prováděli ve dvou ostravských skladech.

Foto: Policie ČR

Policie v ostravském skladu našla i řezačku tabákových listů.

„Ve skladech v Ostravě jsme zajistili tři tuny nařezaného tabáku, který tam byl buď volně uložený, nebo už nachystaný v pytlích. Pak necelé čtyři tuny tabákových listů, 55 kilo tabákové drti a 450 kilo tabákového odpadu a 250 tisíc kusů už hotových cigaret. Dále jsme tam objevili i zařízení na zpracování tohoto tabáku: míchačky, sušičky, řezačky, ale také průmyslový šicí stroj pro šití těch pytlů,“ doplnil vedoucí odboru hospodářské kriminality Martin Válek.

Na základě všech shromážděných důkazů zahájila policie trestní stíhání 13 osob ve věku od 40 do 54 let. Mezi obviněnými je šest cizinců a dvě ženy. Čtyři Češi a tři cizinci jsou již ve vazbě. Dva obvinění se plně ke svým činům doznali. Policie případ dál prošetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám