Hlavní obsah

Vrtulník se zřítil na Šumavě, pilot nepřežil

Právo, ib
Filipova Huť
Aktualizováno

Na Šumavě u Filipovy Huti se v neděli kolem půl druhé odpoledne zřítil malý soukromý vrtulník. Devětapadesátiletý pilot z Prahy na místě zemřel, nikdo další ve stroji neseděl.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Ilustrační foto

Článek

„K události jsme nevyjížděli, nebylo koho ošetřovat,“ řekla Právu mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková.

Podle policejního mluvčího Jana Koželuha se jednalo o helikoptéru Robinson Raven II. „Pilot s ní v sobotu večer přistál na soukromém pozemku. K nehodě došlo, když vrtulník z tohoto místa odlétal,“ sdělil Koželuh.

Výběr nehod vrtulníků se smrtelnými následky v posledních letech
8. října 1996 - Malá dvoumístná helikoptéra havarovala v husté mlze krátce po vzletu z letiště v Krnově na Bruntálsku. Pilot (58), který letěl sám, zahynul.
2. července 1997 - Po srážce s dráty elektrického vedení u Velkého Meziříčí na Žďársku se zřítil soukromý vrtulník značky Robinson; pilot nehodu nepřežil.
30. září 1997 - Vrtulník se čtyřčlennou českou osádkou se zřítil do údolí Bílého Labe v Krkonoších; tři mrtví, čtvrtý člen posádky převezen do nemocnice.
16. května 1998 - Život pacientky si vyžádala havárie vrtulníku ostravské záchranné služby, který přepravoval ženu z Bruntálu do Ostravy. Lékař, zdravotník a pilot z havarovaného vrtulníku byli vážně zraněni.
10. listopadu 1998 - Bojový vrtulník Mi-24, který letěl z pražské letecké základny Kbely do vrtulníkové základny v Přerově, se zřítil u Slatinic na Olomoucku. Havárii nepřežil nikdo z čtyřčlenné posádky.
4. srpna 1999 - Policejní vrtulník BO 105 se zřítil do autokempu Radava u vodní nádrže Orlík na Písecku. Nehoda se stala při výcviku policejní zásahové jednotky. Dva příslušníci policie zahynuli, pilot a další člen posádky byli těžce zraněni. Zranění utrpěli i čtyři rekreanti.
11. srpna 2004 - Dvoumístný vrtulník typu Robinson 22 se nedaleko Čeřenic na Benešovsku zřítil do lesa. Pasažér zahynul, pětatřicetiletý pilot vyvázl s pohmožděninami.
9. září 2004 - Šest britských vojáků zahynulo v troskách vrtulníku, který se zřítil u letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Vrtulník Lynx, který se účastnil česko-britského cvičení Flying Rhino (Létající nosorožec), po dopadu na zem shořel. Podle svědků stroj zavadil o elektrické vedení.
14. listopadu 2010 - Na poli u pískovny nedaleko obce Náklo na Olomoucku se zřítil malý vrtulník. Pilot, čtyřiačtyřicetiletý muž, na místě zemřel.
14. května 2012 - U Českých Budějovic u obce Šindlovy Dvory se zřítil dvoumístný vrtulník typu Safari, při nehodě zahynuli oba muži na palubě.
3. prosince 2013 - Malá helikoptéra havarovala na poli u Štěpánova na Olomoucku. V ultralehkém vrtulníku letěl pouze pilot, který pád nepřežil.
12. února 2015 - V havarovaném vrtulníku u Bohušovic nad Ohří na Litoměřicku, který spadl nedaleko řeky Ohře, zemřel pilot stroje. Více lidí ve vrtulníku nebylo.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám