Hlavní obsah

Vysokoškolák půjde na 17,5 roku do vězení za pokus o vraždy bezdomovců

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Vysokoškolský student a samozvaný soudce bezdomovců Jan Mokrý (24) stráví příštích 17,5 roku za mřížemi. Takový trest mu v úterý vyměřil pražský městský soud za dvojnásobný pokus o vraždu. Verdikt není pravomocný, Mokrý si ponechal lhůtu na odvolání.

Jan Mokrý prosil obhájkyni o co nejvyšší trestVideo: Novinky

 
Článek

„Vybíral si oběti, na které díky své tělesné konstrukci mohl uplatnit svou fyzickou převahu. Obě oběti navíc spaly. Pan obžalovaný páchal ty činy s majetkovým motivem,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Kateřina Radkovská s tím, že v jeho případě nebyly splněny podmínky pro uložení výjimečného trestu. Podle znalců možnost jeho resocializace není zcela vyloučená, ale pouze vzhledem k jeho relativně nízkému věku.

Jako polehčující okolnosti Radkovská uvedla Mokrého doznání, dosavadní bezúhonnost a spolupráci s orgány činnými v trestním řízení. Zároveň ale dodala, že neutěšená rodinná situace, finanční problémy a nedostatek kamarádů, které Mokrý uvedl jako motivy svého jednání, nikoho neopravňují k páchání trestné činnosti.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Radkovská zároveň Mokrému zakázala pobyt na území hlavního města po dobu deseti let, která začnou plynout poté, co si odsedí svůj trest.

Student matematicko-fyzikální fakulty Mokrý byl obžalovaný ze dvou loňských útoků na bezdomovce. Sám se k nim doznal a navíc prohlásil, že je na ně hrdý a míní v nich pokračovat. „Jsem pyšný a hrdý na své skutky. Lidé mají umírání stejně v povaze a denně umírají. Je to věc, která mě naplňuje, a budu v ní pokračovat. I kdybych měl dostat třicet, 1000 let,“ prohlásil Mokrý minulý týden během své závěrečné řeči.

Ačkoliv ještě před vynesením rozsudku své obhájkyni tvrdil, že chce dostat nejvyšší možný trest, po vynesení couvl a pro jistotu si nechal lhůtu na odvolání.

Bezdomovce dělí na dvě kategorie

Mokrý lidi bez domova podle svých slov dělí na dva typy a podle toho se rozhodoval, na koho zaútočí.

„Jsou bezdomovci s velkým B a malým b. Bezdomovec s velkým B je člověk, který si na ulici na bezdomovce pouze hraje. Kolem 35 let, majetnější. Na ulici je, pouze když potřebuje peníze,” popsal Mokrý. A právě kategorie B Mokrému ležela v žaludku. Takoví lidé sice žijí na ulici, mají ale podle jeho slov u sebe tabák, přivydělávají si brigádami a spí ve značkovém spacáku.

Při prvním, dubnovém útoku v pražské Libni údajně použil dva nože na šestapadesátiletého bezdomovce. „Věděl jsem, že si na bezdomovce jenom hraje, že si někdy vydělává,“ řekl soudu Mokrý. Muž útok přežil bez zranění. Policejní hlídka, kterou Mokrý sám zavolal, studenta zadržela a nechala převézt do psychiatrické léčebny v Bohnicích.

V léčebně Mokrý strávil dva a půl měsíce. Po propuštění na konci června napadl třemi noži bezdomovce ve Vrchlického sadech u pražského hlavního nádraží. Kolemjedoucí policejní hlídka k napadenému přiběhla ve chvíli, kdy kolaboval a padal k zemi. Muž silně krvácel z tepen na předloktí.

BEZ KOMENTÁŘE: Pobodaný muž ve Vrchlického sadechVideo: Městská policie Praha

„Chtěl jsem, aby umíral pomalu, krásně. Nezaslouží si rychlou smrt. Chtěl jsem, ať si tu smrt užije,” netajil se u soudu svou touhou Mokrý. Na dotaz strážníků, proč muže napadl, tehdy odpověděl: „Alespoň bude o jednoho bezdomovce míň.“

Mokrý je podle soudních znalců psychicky zdráv a za své činy je plně odpovědný. Student také u soudu tvrdil, že má na svědomí i další útoky na bezdomovce. Policie, která je opět prošetřila, mu to ale nevěří. Informace k údajným útokům prý čerpal z médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám