Hlavní obsah

Útok na česko-italský pár nemá viníka, soud bezdomovce osvobodil

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Július Gonda (56), který u pražského městského soudu čelil obvinění z loňského útoku na česko-italský pár v centru Prahy, byl v pátek zproštěn obžaloby. Podle soudu se nepodařilo prokázat jeho vinu. Gondovi za těžké ublížení na zdraví hrozilo až dvanáct let. Verdikt není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Július Gonda u Městského soudu v Praze

Článek

„Došlo k tomu, že se celá věc medializovala. Svědkyně potkala v letních měsících Gondu nedaleko místa činu, připadal jí podobný, jako na záznamech. Poslala proto policii jeho fotografii. Neexistuje žádný důkaz, že to byl obžalovaný Gonda, kdo způsobil ta poranění. Na kamerových záznamech není vidět tvář pachatele,“ uvedla předsedající soudkyně Hana Hrnčířová.

„Podařilo se zjistit, že se pachatel dotkl motorového vozidla, technikem byla sejmuta biologická stopa, která byla následně porovnána a shoda zjištěna nebyla,” dodala Hrnčířová.

Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupkyně proti němu podala odvolání.

Podle obžaloby Gonda zaútočil loni v dubnu na Národní třídě v centru metropole. Dvaašedesátiletý Ital a jeho devětadvacetiletá česká přítelkyně šli po ulici, když k nim z ničeho nic útočník přiskočil a zaútočil na ně ostrým předmětem, kterým ženu pořezal v obličeji a muže na krku.

„Myslel jsem, že někdo žertuje, že je to vtip. V tom moje kamarádka začala křičet. Jak jsem se na muže otočil, necítil jsem řez,“ uvedl na policii napadený Ital. Po útoku mu zůstala jizva na tváři.

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník pořezal v centru Prahy dva lidi Video: Policie ČR

Útočník pak podle kamerových záznamů utekl na zastávku metra Staroměstská.

„Nebyl jsem na tom místě, ani v tom čase a ani jsem to neudělal,“ odmítl u soudu jakoukoliv vinu Gonda. „V Čechách jsem nikoho nenapadl ani nepořezal. Jsem v Čechách sedmým rokem a nikdy jsem neměl problém,“ dodal.

Gondu zadržela policie po třech měsících, když se přihlásila žena, která viděla v televizní reportáži kamerové záběry.

Obhajoba: Vina neprokázána

Podle advokátky Anny Jirotkové se Gondova vina prokázat nepodařila, rekognice pachatele byla nedostatečná a neprůkazná. Gondu za pachatele určil pouze jeden ze čtyř svědků s tím, že si je jistý na osmdesát procent.

„Mám za to, že nemělo být zahájeno trestní stíhání,” prohlásila Jirotková. „Je velká chyba systému, že se nikdo neodvážil říct 'toto není pachatel',” dodala Jirotková.

Žalobkyně Hana Vlášková žádala předvolat dva svědky ze Slovenska, kteří Gondu prý znají z minulosti a měli ho poznat na kamerových záběrech. Soud to zamítl jako nedůvodné na základě dalších provedených důkazů (včetně testu DNA).

Vlášková má nicméně Gondovu vinu za prokázanou a navrhla pro něj trest mezi pěti a osmi lety vězení a vyhoštění z republiky.

V minulosti sedmkrát trestaný Slovák měl při výslechu na policii uvést, že už mu nezáleží na životě, a že když ho policisté pustí na svobodu, tak je schopný klidně někoho pobodat nebo zabít. To ale Gonda v pátek u soudu rovněž popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám