Hlavní obsah

Opilý pirát silnic vybrzdil a pak pronásledoval auto, dostal podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

S 2,31 promile alkoholu sedl vloni za volant Oldřich Pláteník a vyrazil na silnici 1/43 mezi Brnem a Svitavami. Když dojel pomalejšího řidiče, vybrzdil ho a donutil zastavit, následně ho i pronásledoval. Justice nyní jeho řádění potrestala podmínkou. Odvolací soud konstatoval, že jde o příliš mírný trest, zpřísnit ho ale nemohl.

Pirát silnic Pláteník po vynesení verdiktuVideo: Petr Kozelka , Právo

 
Článek

Opilý Pláteník se 30. března o půlnoci za volantem svého Renaultu Megane podle všeho považoval za krále silnic a podle předpisů jedoucí řidič Peugeotu 206 mu na silnici překážel. Nejprve ho vyblikával dálkovými světly.

„Zezadu na něj najížděl a vynucoval si předjetí. Když druhé vozidlo předjel, začal před ním brzdit a nakonec prudce zastavil a zablokoval autu cestu. Vystoupil z vozu a začal nesrozumitelně křičet, proto vybržděný řidič v obavách z napadení začal couvat. Obžalovaný ho svým vozem pronásledoval a oslňoval jej dálkovými světly,“ popsal celou situaci soudce Aleš Flídr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řádění udělala přítrž až přivolaná policejní hlídka. „Bylo to celé jinak, ne až tak tvrdé,“ hájil se Pláteník.

Šlo o úděsné jednání a také z karty řidiče plyne, že obžalovaný je nebezpečným účastníkem silničního provozu.
soudce odvolacího soudu

Okresní soud v Blansku ho za to potrestal třemi roky s podmíněným odkladem na čtyři roky a čtyřletým zákazem řízení, přičemž v jeho jednání spatřoval obecné ohrožení.

Trest nemohli zpřísnit

Pláteník verdikt považoval za přísný a odvolal se. K jeho velkému štěstí se proti trestu neodvolal blanenský státní zástupce. Senát odvolacího Krajského soudu v Brně totiž neměl pro Pláteníkovo chování žádné pochopení, jeho jednání překvalifikoval na vydírání a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Oldřich Pláteník u soudu tvrdil, že incident nebyl tak zlý.

Protože se ale státní zástupce neodvolal, nemohl mu brněnský soud zpřísnit trest, a proto platí tříletá podmínka se zkušební dobou čtyř let.

„Jednání obžalovaného odpovídá vydírání. Nutil jiného násilím, aby něco konal, a to se zbraní. Auto v tomto případě je jednoznačně zbraň,” sdělil Flídr. Podle něj je podmíněný trest zcela nedůvodný, pokud někdo takto jiného ohrožuje, nejsou splněny podmínky pro jeho uložení.

„Trest ale podle zákona nemůžeme zpřísnit. Přitom šlo o úděsné jednání a také z karty řidiče plyne, že obžalovaný je nebezpečným účastníkem silničního provozu. Proto i trest zákazu řízení je příliš mírný,“ nebral si servítky soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám