Hlavní obsah

Exministr Vondra se v kauze ProMoPro zastal obviněných úředníků

Novinky, bad
Praha

Úředníků, kteří čelí obžalobě v kauze ProMoPro, se v úterý u pražského městského soudu zastal někdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS). Podle něj se dostali „pro dobrotu na žebrotu”. Zároveň zdůraznil, že jeho role při přípravě předsednictví byla pouze koordinační, a neměl proto žádný důvod pochybovat o tom, že vše bylo právně v pořádku.

BEZ KOMENTÁŘE: Alexandr Vondra u pražského městského souduVideo: Novinky

 
Článek

„Měl jsem na starosti koordinaci politických organizačních příprav. Svým to rozsahem to byla akce naprosto bezprecedentní, nepamatuju akci, která by byla s tímhle tím srovnatelná,” řekl Vondra.

Na dotaz žalobce Tomáše Černého přiznal, že rámcovou smlouvu se společností ProMoPro neviděl. Zadávací řízení na audiovizuální techniku neřešil, nikdy o zakázce osobně nejednal, ani ve věci neintervenoval. O zajišťování techniky prý věděl jen obecně.

„Ministr spravedlnosti u tohoto soudu také neřeší opravu záchodků. Představa, že budu kontrolovat nějaké faktury, je prostě mimo mísu,” prohlásil Vondra.

Současně se zastal obžalovaných pracovníků z Úřadu vlády Jany Hendrichové, Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka. „Janu Hendrichovou si nedokážu představit, že by úmyslně spáchala trestný čin. Neměl jsem žádný důvod pochybovat, že by ten výběr byl nastaven špatně,” řekl a dodal: „Musím říct, že když to sleduju, ten příběh, tak mi je těch tří lidí neskutečně líto. Padali jsme na hubu, my jsme nespali. Já spal denně čtyři hodiny půl roku”.

ProMoPro získalo v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. Stát, jako poškozený, škodu vyčíslil na 938 miliónů korun. Obžalovaných je 12 lidí, z toho tři bývalí vysoce postavení státní úředníci. Hrozí jim až desetileté tresty vězení.

Reklama

Související články

Šéf ProMoPra obvinění z podvodu odmítá

Žalobu odmítám v plném rozsahu, těmito slovy zahájil svou výpověď ve středu u Městského soudu v Praze šéf firmy ProMoPro Jaroslav Veselý. Je obviněný z podvodu...

Výběr článků

Načítám