Hlavní obsah

Podnikateli, který se skrýval v Panamě, potvrdil soud 6,5 roku za podvody

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na šest a půl roku za mříže poslal v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci padesátiletého podnikatele Pavla Tormu ze Zlína za rozsáhlé podvody při prodeji automobilů.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Torma u olomouckého Vrchního soudu

Článek

Zároveň Tormovi uložil trest spočívající v zákazu výkonu funkce statutárního orgánu, v obchodních společnostech a družstev a v zákazu výkonu podnikatelské činnosti v oblasti nákupu, prodeje a zprostředkovatelské činnosti na dobu pěti let a pokutu ve výši 100 tisíc korun.

VS tak obžalovanému uložil stejný trest jako senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně 15. října 2008, ač jeho verdikt zrušil a rozhodl nově. „Změnili jsme právní větu. Podle nás jednal v úmyslu nepřímém, zatímco podle krajského soudu v úmyslu přímém. V roce 2010 navíc začal platit nový trestní zákon a ten je pro obžalovaného příznivější, což jsme také museli zohlednit. Trestní sazba se snížila z pěti až dvanácti let, na pět až deset let. Na výši trestu to ale fakticky nic nezměnilo,“ řekl Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Skrýval se v Panamě

Případ mohl být uzavřen až po sedmi letech, protože Torma utekl před zákonem do Panamy, kde se několik let před nástupem do vězení skrýval. Tamní policie ho na základě dvou mezinárodních zatykačů zadržela předloni v červnu, koncem září 2014 ho Panama vydala zpět do České republiky. Stal se vůbec prvním odsouzeným, kterého Panama do Česka vydala.

„Jelikož mezi Českou republikou a Panamou není uzavřena žádná mezinárodní smlouva o vydávání, povolily panamské orgány vydání Pavla Tormy na základě ujištění o vzájemnosti,“ vysvětlilo tehdy ministerstvo v tiskové zprávě.

Odsouzen byl Torma v roce 2008 za to, že od května roku 2000 až do října následujícího roku podvodem obral dvanáct klientů o téměř šest miliónů korun. Jim totiž pod hlavičkou firmy Multicars sliboval dovoz ojetých luxusních aut z USA.

Vybral zálohy, auta nedodal

Podnikatel od všech vybral zálohy, ale nikdo z nich žádné auto neviděl. Peníze jim rovněž nevrátil. Společnost pak 24. října přepsal na zámečníka Jaroslava Müllera ze Sadské v Čechách, jenž v případu figuroval jako takzvaný bílý kůň.

Torma vinu nedoznal. Tvrdil, že podvodu se nikdy nedopustil. Obžaloba podle něj vychází z neznalostí kupních smluv a křivého svědectví Müllera. To však VS stejně jako předtím KS neakceptoval. „Vina byla jednoznačně prokázána, trest je přiměřený. Nižší nepřicházel v úvahu, neboť obžalovaný se choval lhostejně, neprojevil žádnou lítost a neustále se snažil prezentovat zavádějící fakta ve svůj prospěch,“ dodal Lichnovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám