Hlavní obsah

Zaměstnanci škodovky odnášeli součástky v trenýrkách, škoda jde do miliónů

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Více než dvoumiliónovou škodu způsobili svému zaměstnavateli dva Poláci ve věku 23 a 30 let. Z areálu firmy Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku odnášeli součástky, které se pak snažili prodat na polském černém trhu nebo prostřednictvím internetových portálů.

Foto: Policie ČR

Nalezené součástky

Článek

Jejich trestnou činnost začali iniciativně dokumentovat sami zaměstnanci pracující na úseku ochrany objektu, shodou okolností bývalí kriminalisté. „Ve výrobě prokazatelně chyběly autosoučástky, zejména centrální řídicí jednotky do vozidel Škoda Yeti a Superb, a automobilka zpočátku vyčíslila škodu na 1 milión korun,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Krátce po zahájení vyšetřování se kriminalisté dostali na stopu dvěma Polákům, kteří z linky montáže kradli autosoučástky a poměrně sofistikovaně je z továrny vynášeli. Ukrývali je například v trenýrkách, čímž byla jejich kontrola na vrátnici velmi ztížená.

Foto: Policie ČR

Nakradené součástky schovávali ve skříni.

„Ve fázi, kdy se podezření začalo potvrzovat, navázali rychnovští kriminalisté spolupráci s polskou policií. Ta oba podezřelé 10. března zadržela v okamžiku, kdy ve svém autě odcizené řídicí jednotky a další autosoučástky převáželi,“ pokračovala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Nalezené součástky

Oba muži se při výslechu doznali ke krádežím v celkové hodnotě 2,2 miliónu korun. Při kontrole jejich skříněk v automobilce a domovních prohlídkách v Polsku se českým a polským policistům podařilo zajistit odcizený materiál v hodnotě zhruba 400 tisíc korun.

Spisový materiál bude předán podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech do Polska, kde se budou oba muži ze svého jednání zpovídat.

Reklama

Výběr článků

Načítám