Hlavní obsah

Pyrotechnici u Vrbětic prohledávají okolí silnice, odvoz munice se přerušil

Právo, Jiří Růžička
Vrbětice

Policejní a armádní pyrotechnici začali v pátek v areálu muničních skladů u Vrbětic hledat nevybuchlou munici. Soustředí se zejména na prostor kolem silnice spojující obce Haluzice a Lipovou. Po explozích muničních skladů bylo v této oblasti rozmetáno velké množství granátů a další munice.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Pyrotechnici čistí prostory ve vrbětickém areálu, aby policie mohla otevřít uzavřenou silnici mezi Haluzicemi a Lipovou.

Článek

Kvůli tomu se silnice uzavřela a obyvatelé Haluzic, Lipové, Slavičína a dalších míst museli místo komplikovaně objíždět. Najezdili přitom až desítky kilometrů denně navíc. „Projetý benzín jim přitom nikdo nezaplatil, takže lidé byli naštvaní,“ uvedl starosta Lipové Miroslav Pala.

„Tým třinácti pyrotechniků začal v pátek s pyrotechnickým průzkumem v dosud neprohledaném okolí silnice spojující obce Lipová a Haluzice. Ta je již několik měsíců uzavřená, protože ji dosud nebylo možné prohlásit za zabezpečenou,“ informoval mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Petr Jaroš.

Foto: Policie ČR, .

Pyrotechnici čistí prostory ve vrbětickém areálu

„Důkladný průzkum jsme nemohli provést kvůli počasí. Silnice je v prostoru, který byl bezprostředně ohrožen účinky rozletu střepin dosud nevybuchlé munice. Jak policejní pyrotechnici, tak i jejich armádní kolegové budou v okolí Lipové a Haluzic několik dní. Rychlost prací bude záviset nejen na počasí, ale také na množství, druhu a stavu nalezené munice,“ informoval Jaroš.

Granáty i sedmdesát centimetrů pod zemí

O uzavření silnice rozhodl velitel zásahu u vrbětického areálu, ředitel krajského ředitelství Policie ČR Jaromír Tkadleček. Stalo se tak krátce po výbuchu skladu č. 12 na začátku loňského prosince.

Podle Tkadlečka nacházeli pyrotechnici granáty až sedmdesát centimetrů pod povrchem. Krátce po výbuších byla munice i v korunách stromů a v keřích.

Během čištění terénu se z Vrbětic nebude převážet munice ani do skladu v Květné, ani na další místa. „Buď vyvážíme materiál ze skladů, nebo plošně čistíme. Dohromady to dělat nelze. Za prvé takové množství pyrotechniků nemáme a za druhé to vylučují bezpečnostní předpisy,“ řekl Tkadleček.

Do pátku areál opustilo již 62 vozidel naložených uskladněným materiálem.

Reklama

Související články

Pokračuje odvoz munice z Vrbětic

Od úterý do čtvrtka pokračuje převoz vojenského materiálu z areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku do armádního skladu v Květné na Svitavsku.

Výběr článků

Načítám