Hlavní obsah

Za svatbu, která vlastně nebyla, dostanou manželé 34 tisíc

Právo, Petr Kozelka
Brno

Měl to být jejich velký den, na který se nezapomíná. Svatební zvony měly 1. června 2013 znít jen pro čerstvé novomanžele Michaelu a Michala Švecovi. Jenže po několika dnech přišel šok. Když si chtěli vyzvednout oddací list na matrice, úředníci o žádné svatbě nevěděli.

Manželé Švecovi popisují okolnosti své svatbyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Švecovi s hrůzou zjistili, že agentura Naive, která pro ně svatbu zajišťovala, nevyřídila všechny potřebné dokumenty. Následovala žaloba, kterou v pátek brněnský Krajský soud nakonec rozhodl tak, že obě strany pohnul ke smíru. V tom agentura musí manželům zaplatit 34 tisíc korun.

Datum 1. června 2013 nebyl pro svatbu jen tak náhodně zvolen. Den totiž jako šťastný pro obřad vybrala numeroložka. „Po několika dnech jsme zjistili, že jsme vlastně jen udělali divadlo pro 80 lidí. Obřad se musel znovu zopakovat, sešli jsme se tedy se svědky a farářkou na střeše obchodního centra v Brně, tam jsme zopakovali sliby a teprve tato svatba platila. Na prstýncích tak máme datum, které neplatí,“ konstatoval Švec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kamenem úrazu byl to, že nikdo nepředložil osvědčení k uzavření církevního sňatku, což byla zákonná podmínka. „Žádost jsme vyplnili na schůzce v agentuře s tím, že to vyřeší, protože nabízeli profesionální služby včetně vyřízení dokumentů,“ upozornil Švec.

Na matrice o sňatku nevěděli

„Všechno jsme provedli řádně a včas, církevní sňatek si měli pohlídat snoubenci,“ hájila se majitelka agentury Zuzana Komárková s tím, že chybu mohla udělat farářka, která obřad prováděla.

Nerad bych se pouštěl do nějakého monstrprocesu, který zde hrozí
soudce Michal Ryška

„Zajištění sňatku měla na starost agentura. Farářku, která obřad vedla, snoubenci nikdy předtím neviděli, zajistila ji agentura. Obřad sice proběhl, ale když po 14 dnech volali na matriku, dozvěděli se, že nemají o sňatku žádný záznam,“ konstatoval advokát Švecových.

Manželé původně požadovali necelých 70 tisíc korun za utrpěný šok. Soudce Michal Ryška při pátečním jednání obě strany důrazně vyzval ke smíru s tím, že po studiu žaloby má za to, že máslo na hlavě mají jak snoubenci, tak agentura.

„Nerad bych se pouštěl do nějakého monstrprocesu, který zde hrozí. Primárně mají sice povinnost obstarat si náležité potvrzení snoubenci, ale zákon umožňuje, aby to za ně udělal i někdo jiný,“ upozornil Ryška.

Podle soudce nemůže agentura házet vinu na farářku, protože smlouvu o zajištění svatby podepsali snoubenci s agenturou. Situaci komplikovalo i to, že kromě vágní smlouvy byla další dohoda domluvena s agenturou ústně.

„Podle zákona měla agentura vydat písemné potvrzení, kde by byl uveden předmět plnění a cena. To agentura nedodala, což je porušením zákona. Teď proto nemůže tvrdit, že zajištění potvrzení neslibovala, protože nemůže profitovat ze svého protizákonného konání,“ vysvětlil Ryška.

Manželé Švecovi nakonec po krátkém dohadování na dohodu přistoupili s tím, že jim nejde ani tak o peníze jako o princip. „Je to pro nás zadostiučinění,“ řekla po jednání Švecová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám