Hlavní obsah

Lyžař v Jeseníkách vyletěl z dráhy a po nárazu do stromu zemřel

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragédie se stala v úterý po poledni ve ski areálu Loučná – Kouty nad Desnou na Šumpersku. Přibližně šedesátiletý lyžař tam vylétl v plné rychlosti ze sjezdové dráhy do lesa a narazil do stromu. Zranění podlehl. Na hlavně neměl ochrannou přilbu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Jeseníkách muž lyžoval s přítelkyní. Ta byla svědkem nehody a okamžitě vše ohlásila dispečinku Horské služby. „Muž byl bez známek života. Ihned jsme zahájili resuscitaci a požádali o spolupráci i Leteckou záchrannou službuOlomouce,“ řekl Právu zasahující člen Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Muž podle něj neměl ochrannou přilbu a na sjezdovce se pohyboval jen v čepici. „V Jeseníkách je nyní na sjezdových tratích technický sníh, po ránu zledovatělý, během dne pak trochu povolí. Vlivem toho lyžaři jezdí mnohem vyšší rychlostí než na normálním sněhu,“ popsal situaci v Koutech Kaller.

Deset pravidel pro lyžaře a snowboardisty
1. Ohled na ostatní lyžaře: Musí se neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.
2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy: Musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, jakož i hustotě provozu.
3. Volba jízdní stopy: Každý přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.
4. Předjíždění: Předjíždět se může seshora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.
5. Vjíždění a rozjíždění: Každý, kdo chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.
6. Zastavení: Musí se vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Ten, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.
7. Stoupání a sestup: Ten, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.
8. Respektování značek: Musí respektovat značení a signalizaci.
9. Chování při úrazech: Při úrazech je každý povinen poskytnout první pomoc.
10. Povinnost prokázání se: Každý, ať svědek, nebo účastník, ať odpovědný, nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Oživování nepomohlo

Záchranáři muže resuscitovali i během transportu k místu přistání vrtulníku. Tam si zraněného převzal lékař a vzápětí konstatoval smrt. Podle jeho slov byla lyžařova zranění neslučitelná se životem a pravděpodobně zemřel ihned po nárazu do stromu.

„Je samozřejmě otázka, zda by mu přilba pomohla, ale tak se ptát nesmíme. Používání ochranné přilby považujeme za absolutní nutnost, stejně jako přizpůsobení rychlosti stavu a povrchu sjezdové trati,“ důrazně varoval lyžaře náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Připomněl zároveň nutnost řídit se vždy Desaterem FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám