Hlavní obsah

Kottovi pronesli závěrečnou řeč, vinni se necítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před Krajským soudem v Praze v pátek promluvili obžalovaní manželé Kottovi. Oba podle očekávání obžalobu z korupce při zadávání zakázek ve Středočeském kraji odmítli, cítí se nevinni. Tento týden probíhaly závěrečně řeči obžaloby a obhajoby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kateřina Kottová a Petr Kott přicházejí na jednání.

Článek

Exšéfku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, dříve Pancovou, a bývalého náměstka krajských nemocnic Petra Kotta označuje žalobce Petr Jirát za organizátory korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji a navrhl jim devět let vězení. Kottovi vinu odmítají, v obžalobě jsou prý nesrovnalosti.

"Chtěl bych na pravou míru uvést některé nesrovnalosti, které byly obsaženy v závěrečné řeči pana státního zástupce," uvedl Kott. Jinak odkázal na závěrečnou řeč svého obhájce Tomáše Sokola, který pro něj žádal zproštění obžaloby. "Necítím se vinen ve smyslu obžaloby," dodal. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K řečnickému pultu pak přišla jeho manželka Kateřina. "Necítím se vinna tím, co mi obžaloba klade za vinu," řekla soudu a shrnula svou dosavadní kariéru lékařky. Podle ní nebylo možné, aby zasahovala do řízení jiných nemocnic, ačkoliv kladenská byla na základě smlouvy nadřízena ostatním. O samostatnosti vedení nemocnic vypovídali podle Kottové před soudem všichni jejich ředitelé.

Nynější jednání se týká devíti obžalovaných, případ bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské soud projedná zvlášť.

Závěrečné řeči budou pokračovat

Závěrečné řeči začaly tento týden - v úterý a středu mluvil Jirát, který pak navrhl tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Následovali advokáti obžalovaných, většina žádala zproštění obžaloby. Jednání bude pokračovat příští týden od úterý, kdy přednesou závěrečné řeči zbývající obžalovaní. Mají pak ještě právo na tzv. poslední slovo.

První na řadě bude podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová, která se jako jediná přiznala ke korupci. Jirát pro ni žádá pozici spolupracující obviněné a tříletou podmínku. O samotném uznání pozice rozhodne soud při verdiktu. Její obhájce Vojtěch Veverka požádal soud o podmíněný trest o rok nižší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám