Hlavní obsah

Řehákův advokát v Rathově kauze: Vina se neprokázala

Praha

Před Krajským soudem v Praze v pátek dokončují závěrečné řeči advokátů v kauze exposlance Davida Ratha, obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce. Jednateli firmy Hospimed Jindřichu Řehákovi se podle jeho obhájce vina prokázat nepodařila.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jednatel společnosti Hospimed Jindřich Řehák

Článek

Obhájce jednatele zdravotnické firmy Hospimed Jindřicha Řeháka Jaroslav Marek řekl, že se u jeho klienta nepodařilo prokázat vinu. Hospimed podle obžaloby vyhrál po předchozí domluvě za úplatek zakázku na vybavení nemocnice v Kolíně. Státní zástupce žádá pro Řeháka pětiletý trest vězení.

Obhájce Marek řekl, že se obžalobě nepodařilo prokázat, jakým způsobem se Řehák údajně podílel na korupčním systému týkajícím se zakázek. Státní zástupce Petr Jirát to podle něj v obžalobě nepopisuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nynější jednání se týká devíti obžalovaných, případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucie Novanské je vyloučen do jiných termínů. Závěrečné řeči začaly tento týden – v úterý a středu mluvil Jirát, který pak navrhl tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Advokáti chtějí pro klienty většinou zproštění obžaloby.

Organizátoři Kott a Kottová

Za organizátory korupce označuje Jirát exředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou, dříve Pancovou, a jejího manžela, někdejšího náměstka krajských nemocnic Petra Kotta. Oběma navrhl největší trest ze všech – osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Policie manželům dosud zabavila majetek za zhruba 30 miliónů korun.

Řeháka obžaloba viní z předání úplatku Kottovi v roce 2011. Šlo údajně o zálohu čtyři milióny korun a poté osmimiliónový doplatek. Peníze byly podle vyšetřovatelů určené Kottovi, jeho partnerce Pancové a Rathovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Kottová (dříve Pancová) s manželem Petrem

Tříletou podmínku navrhl žalobce podnikatelce ve stavebnictví Ivaně Salačové, která se jako jediná přiznala ke korupci. Jirát pro ni žádá pozici spolupracující obviněné. O samotném uznání pozice rozhodne soud při verdiktu. Její obhájce Vojtěch Veverka požádal soud o podmíněný trest o rok nižší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám