Hlavní obsah

Exšéfovi brněnských strážníků soud zvýšil trest

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Jedna rána za druhou dopadá na kdysi mocného šéfa brněnské Městské policie Jaroslava Přikryla. Před několika týdny ho soud poslal na 18 měsíců do vězení za to, že svým kamarádům odpouštěl pokuty, ve čtvrtek mu další dva měsíce navrch přidal brněnský Městský soud, který Přikryla potrestal za to, že neoprávněně lustroval lidi v systému městské policie.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl

Článek

Celkem si tak exředitel strážníků musí odsedět 20 měsíců.

Když začala policie Přikryla vyšetřovat kvůli odpouštění pokut, tehdejší šéf strážníků nelenil, prolustroval systém městské policie a poslal vyšetřovatelům 119 záznamů o tom, kdy jeho podřízení řešili přestupky v dopravě pouze domluvou. Tím chtěl ukázat, že  sám se ničeho zvláštního nedopustil.

Soudy ho za lustrování původně potrestaly podmínkou, Nejvyšší soud ale nařídil nové projednání s tím, že soudy jednání špatně kvalifikovaly. Mezitím Přikryl dostal pravomocně 18 měsíců za odpouštění pokut.

„Postupoval v rozporu s interními předpisy i se zákonem. Tváří se, že udělal správně, pokud nařídil své podřízené, aby provedla lustraci desítek případů, to vše v pracovní době a za peníze daňových poplatníků. V záznamech přitom byly i osobní údaje lidí, které městská policie řešila pro přestupky,“ konstatoval soudce Martin Vrbík.

Podle Přikryla jde o mstu

Přikryl se před soudem hájil tím, že jen plnil své povinnosti.

„Můj podřízený mě upozornil na to, že v informačním systému je spousta takových případů, za které jsem já stíhán. Měl jsem proto oznamovací povinnost upozornit na ně orgány činné v trestním řízení. Toto je jen konstrukt k tomu, aby mě odstíhali, překrucují se zde fakta. Od začátku vedu řádný život pracujícího člověka, vychovávám děti a trest spatřuji jako mstu,“ tvrdil Přikryl.

Proti rozsudku se na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám