Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil tresty členům Toflova gangu

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Tresty od tří do devíti let pro většinu členů takzvaného Toflova gangu, který podle obžaloby vydíral podnikatele, potvrdil ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci. Nejvyšší trest dostal bývalý policista Miloš Almásy, který údajně s Toflem vydírání organizoval. VS mu však zmírnil pokutu z původních 1,2 miliónu korun na jeden milión.

Foto: Petr Marek, Právo

Miloš Almásy (vpravo) a Zdeněk Oláh (vlevo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Snížení trestu, a to z osmi na sedm let, se dočkal jen expolicista Eduard Slanina, neboť některé jeho skutky jsou podle soudu promlčeny. Sedm let si odsedí Radoslav Petr, šest Lubomír Mokrý a Roman Velecký, pět a půl Milan Vítek, pět Roman Procházka, čtyři a půl Petr Křipský, čtyři Jaromír Šálek, tři Stanislav Dobrovolný a Zdeněk Oláh. U Eduarda Poláka VS potvrdil zprošťující verdikt. Ten si už dříve u krajského soudu vyslechl také Rudolf Setvák.

Obžalovaní vinu nepřiznali. Tvrdili, že šlo o komplot proti nim, a proto se u VS domáhali zproštění obžaloby, případně vrácení věci krajskému soudu (KS). VS to však neakceptoval stejně jako požadavek státního zástupce, který chtěl, aby byli odsouzeni jako organizovaná zločinecká skupina, což by znamenalo vyšší tresty.

„Vazby a propojení obžalovaných nebyly takové, abychom k tomu mohli přistoupit,“ vysvětlil mluvčí VS Vladimír Lichnovský, podle kterého skutkové závěry KS u všech obžalovaných byly správné a to včetně osvobozujícího verdiktu.

Podnikatele vydírali 12 let

„Zákonné a přiměřené jsou rovněž tresty. Zohlednili jsme v nich vysokou společenskou škodlivost jednání obžalovaných, dlouhou dobu, po kterou trestnou činnost páchali, a také to v jakém postavení se nacházeli. Šlo totiž většinou o lidi ve služebním poměru, nebo o osoby napojené na aktivní policisty,“ uvedl Lichnovský.

Skupina se podle obžaloby v letech 1998 až 2010 dopustila ve dvaceti případech vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině.

Na vydírání prý vydělala milióny. Odhalena byla po 12 letech. Odsouzení si na podnikatele vymysleli obvinění a následně jim nabídli, že jejich kauzy nechají zahladit, pokud za to ovšem zaplatí. Gang údajně hrozil obětem vraždami i únosy dětí.

Hlavní postavou byl expolicista Michal Tofl. V roce 2010 byl ale zastřelen. Vraždu si objednal kvůli finančním sporům s ním podnikatel Petr Pavel Bezděkovský. Po zatčení spáchal ve vězení sebevraždu. Za zastřelení Tofla poslal loni v říjnu krajský soud na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám