Hlavní obsah

Navrhovaný trest z nich udělá bezdomovce, řekl obhájce Kottových Sokol

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Advokát Tomáš Sokol, zastupující v kauze exhejtmana Davida Ratha Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu, dříve Pancovou, navrhl v závěrečné řeči své klienty zprostit obžaloby. Žalobce pro ně ve středu navrhl tresty vězení ve výši osm až devět let a také propadnutí majetku v hodnotě nejméně 30 miliónů korun. Právě to z manželů podle Sokola udělá bezdomovce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obhájce Tomáš Sokol a Kateřina Kottová na úterním soudním jednání.

Článek

„Navržený trest propadnutí majetku je likvidací dvou lidských bytostí, trest by z nich udělal doživotní bezdomovce a asociály,” řekl u soudu v závěrečné řeči Sokol.

Podle něj nebylo prokázáno, že by se skutky, z nichž jsou manželé obžalováni, staly. Jeho mandanti také popírají, že by poškodili finanční zájmy Evropské unie nebo způsobili škodu Středočeskému kraji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stejně jako žalobce Petr Jirát se Sokol zmínil i o kontroverzních odposleších, které žalobce považuje za zákonné. „Důkazy jsou získány způsobem, který je právně pochybný,“ uvedl Sokol a dodal: „Odposlechy v řadě případů nebyly srozumitelné.”

Sokol má výpověď spolupracující obviněné podnikatelky Ivany Salačové, pro kterou navrhl státní zástupce podmíněný trest, za účelovou.

Profit byl v tom, že se nikdo nebude šťourat ve věcech, které by paní ing. Salačová mohla mít, jak se lidově říká, na triku
Tomáš Sokol na adresu Ivany Salačové

Podle něj obžaloba stavěla na několika pilířích. Na výpovědi Salačové, prostorových odposleších, policejních prohlídkách a na závěrech znaleckých posudků.

„Pokud jde o ing. Salačovou, ta je pro žalobu významným argumentem. Nepochybně velice přesvědčivě popisuje jakési události. Svědek nebo obžalovaný, který je v té věci angažován, je úplně něco jiného než svědek, který v tom angažovaný není,” narážel advokát na pozici Salačové.

Sokol má za to, že se Salačová rozhodla vypovídat, aby zakryla své záležitosti.

„Profit byl v tom, že se nikdo nebude šťourat ve věcech, které by paní ing. Salačová mohla mít, jak se lidově říká, na triku,“ myslí si Sokol.

„Domnívám se, že když vyjdu striktně z toho, z čeho jsou klienti viněni, tak ani tehdy to nesplňuje podmínky pro uložení takového drakonického trestu,“ zakončil svou řeč Sokol.

Salačovou „grilovali” přes deset hodin

Jako další dostal slovo obhájce Salačové Vojtěch Veverka, který se nejprve ohradil proti Sokolovu užití slova zrada v souvislosti se Salačovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spolupracující obviněná Ivana Salačová

„Co je pro jednoho zrada, je pro druhého hrdinství, je to jenom úhel pohledu,“ řekl Veverka.

Salačová se podle něj pro roli spolupracující obviněné rozhodla sama, po zralé úvaze a po poradě s rodinou i právníky.

Veverka také zmínil náročný výslech Salačové, pro který použil, jak řekl, mediální výraz „grilování”. „Výslech paní obžalované před soudem trval deset a půl hodiny čistého času. Včetně přehrávání záznamů zabral její výslech šest jednacích dnů tohoto soudu. Osobně se divím, že během tohoto martýria došlo k určitému citovému kolapsu paní obžalované jen jednou,“ podotkl Veverka. Připomněl také, že kromě výpovědi, předložila soudu i listinné důkazy.

Na závěr navrhl pro svou klientku, stejně jako žalobce, podmíněný trest, nicméně o rok nižší. Jirát navrhl Salačové tříletý trest se zkušební lhůtou pěti let. Veverka by rád trest dvouletý, se čtyřletým odkladem.

Obžaloba viní v kauze jedenáct lidí z ovlivňování veřejných zakázek. Má se jednat zejména o zakázky týkající se opravy buštěhradského zámku, budovy hostivického gymnázia a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji. Ve středu státní zástupce navrhl pro devět obžalovaných dvou- až devítileté tresty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám