Hlavní obsah

V kauze nákupu letounů CASA navrhla policie obžaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) ukončili vyšetřování nákupu vojenských letounů CASA. Podle ČTK navrhla policie obžalovat bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou a někdejšího šéfa resortní sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Oba byli v roce 2012 v případu obviněni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlasta Parkanová u Městského soudu v Praze na archivním snímku

Článek

Mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej na webu pouze konstatoval, že policisté se rozhodli obžalovat dvě osoby, které se měly dopustit trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Svým jednáním měli státu způsobit škodu téměř 819 miliónů korun a v případě odsouzení jim hrozí až desetiletý trest.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Parkanová i Staněk vinu odmítají.

Exministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo, ačkoli to stanovuje zákon. Částka, o kterou stát údajně přišel, je rozdílem mezi kupní cenou a znaleckým odhadem, jenž byl zpracován později. Původně vyšetřovatelé škodu vyčíslili na 658 miliónů korun.

Podle Evropské komise nedodržela ČR při nákupu letadel předpisy EU, když o zakázce rozhodla bez výběrového řízení. Komise se ale nakonec rozhodla řízení s ČR v této věci zastavit vzhledem k tomu, že Česko změnilo legislativu o zadávání zakázek.

Kauza CASA
O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám