Hlavní obsah

Falešný šlechtic, který lidem sliboval zázračné zbohatnutí, dostal 10 let

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Případ jen velmi těžko uvěřitelných podvodů uzavřel ve středu Krajský soud v Ostravě. Karel Šimko, který se vydával za šlechtice a stovkám lidí nasliboval obrovské zúročení vkladů, si odsedí za mřížemi deset let. Škoda, kterou důvěřivým lidem způsobil, byla vyčíslena na zhruba 90 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Karel Šimko u Krajského soudu v Ostravě

Článek

Zhodnocení vkladů muž sliboval mimo jiné pod hlavičkou firmy Astra Invest Limited. „Byl to podraz prvního stupně. Přitom ten člověk vypadal velmi důvěryhodně. Sliboval, že zhodnotí naše vklady a že má v zahraničí zlatý poklad. Ukázalo se ale, že nic z toho není pravda,“ řekl u soudu jeden podvedených.

Karel Šimko svým klientům nabulíkoval, že pokud investují peníze do jeho firmy, dočkají se až dvousetprocentního zhodnocení. Další fintou byl slib mimořádně výhodné půjčky za vstupní poplatek v hodnotě několika stovek eur.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Prezentoval se jako osoba šlechtického původu, která spravuje majetek významných osob z celého světa. Svoji důvěryhodnost se snažil zvýšit tím, že je vlastníkem zlatého pokladu. Na setkáních s klienty ukazoval mince a předměty, které mají z tohoto pokladu pocházet. Tyto předměty přitom nakoupil z vkladů jiných klientů. Někteří lidé mu svěřili i celoživotní úspory,“ řekl již dříve kriminalista Vlastimil Studený.

Peníze, které mi lidé svěřili, by v případě, kdybych byl na svobodě, dostali zpět.
odsouzený

Většina soudných lidí by asi při takových nabídkách zbystřila, podle kriminalistů, kteří případ vyšetřovali, ale Karel Šimko díky svému charismatu působil velmi důvěryhodně.

Naprosto suverénním dojmem působil i u soudu. „Opravdu jsem šlechtic, můj rod má kořeny ve 13. století,“ tvrdil. „Peníze, které mi lidé svěřili, by v případě, kdybych byl na svobodě, dostali zpět,“ hájil se při zahájení hlavního líčení v roce 2012.

Investoval sedm miliónů

Později byl z vazby propuštěn, protože uplynula zákonná lhůta, pro kterou lze obžalovaného ve vazbě držet. Přesto jeho klienti na peníze dosud čekají.

Na vyhlašování rozsudku přišel oděn celý v bílém včetně bílého klobouku a bílých polobotek. Na rukou měl několik zlatých prstenů. Na verdikt o vině reagoval nejprve kroucením hlavou a potom širokým úsměvem. Soudce bude po celé dopoledne číst seznam podvedených klientů, až poté přijde na řadu zdůvodnění verdiktu.

Kriminalisté původně škodu, kterou způsobil, vyčíslili na 48,5 miliónu korun. Během vyšetřování a soudního procesu se ale ukázalo, že je téměř dvojnásobná. Vklady jednotlivých osob se pohybovaly od částky 96 tisíc až do miliónových hodnot. „Největší investovanou částkou od jednoho investora bylo sedm miliónů,“ řekl policista, který se na vyšetřování podílel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám