Hlavní obsah

Nachytala zloděje při vloupání, ten ji holýma rukama málem umlátil. Dostal 18 let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Krajský soud v Brně poslal v úterý do vězení recidivistu Libora Mráze, který málem umlátil ženu, u níž měl pracovat na rekonstrukci domu. Muž si nechal klíče od domu a vydal se ho vykrást. Žena ze Žďárska ho přitom nachytala a Mráz ji málem umlátil. Státní zástupce pro něj chtěl výjimečný trest ve výši okolo 23 let, po verdiktu si nechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako obhajoba.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útok se odehrál loni 9. ledna. Mráz se vydal do domku, kde pracoval na rekonstrukci koupelny, protože znal zvyky majitelky domku a věděl, že může v klidu krást, protože žena není doma. Jenže se přepočítal. Když odcházel s lupem, srazil se v opravované místnosti s padesátiletou majitelkou.

„Aby jí zabránil ve svědectví o jeho činu, udeřil ji silně pěstí do obličeje, až upadla na zem. Potom ji velkou intenzitou dál bil pěstmi a kopal do hlavy. Ženě přerazil čelist a prorazil lebku, po čemž napadená utrpěla poškození mozku,“ konstatoval státní zástupce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mým svědkem je Pán Bůh, ten jediný mě může soudit.
odsouzený

Mráz po svém běsnění prokázal nebývalou otrlost. Po útoku se totiž v klidu převlékl, vzal ženě balancující na hranici života a smrti mobilní telefon, aby si nemohla zavolat pomoc a v klidu odešel. „Při jeho odchodu žena ležela v krvi na zemi, pouze chroptěla, obžalovaný ji tam nechal s tím, že v domku žije sama, a s vědomím, že může zemřít,“ upozornil soudce Daniel Plšek. „Po činu se choval naprosto klidně, věřil, že jeho oběť už ho nemůže nijak ohrozit,“ dodal státní zástupce.

Krádeže jako koníček

Nebožačku v místnosti, kde byly cákance krve dokonce i na stropě, našla až druhý den přivolaná policejní hlídka a lékaři nakonec vybojovali úspěšně boj o její život. „Bude trvale odkázána na pomoc dalších lidí, nemůže chodit. Znala několik světových jazyků a dnes je na úrovni žáka první třídy. Došlo u ní k sociální smrti, její život bude naprosto jiný, než který žila před napadením,“ upozornil žalobce.

Mrázova obhájkyně hájila svého klienta, že v domě jen loupil, nikoli brutálně útočil. „Kradení je téměř koníčkem obžalovaného. Obžaloba poukazuje na to, že můj klient je zlý a násilnický, protože chce pro sebe peníze, pěkné bydlení a sex, to chce ale 80 procent našich spoluobčanů, to mu nelze přičíst k tíži,“ zvolila poněkud nečekanou obhajobu advokátka.

Sám Mráz se ke svému činu hned po dopadení přiznal, pak se ale začal vytáčet s tím, že z něj doznání policie vymámila hrozbami a bitím. „Vím, co jsem udělal, to je všechno, co můžu říct. Mám svědka, kterého nelze předvolat. Mým svědkem je Pán Bůh, ten jediný mě může soudit,“ prohodil při závěrečné řeči Mráz směrem k trestnímu senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám