Hlavní obsah

Soud snížil cizinci trest za postřelení policisty při zásahu URNA

– Praha

Občan Kosovské republiky Skender Bojku stráví čtyři roky ve vězení za to, že v obci Herink u Prahy postřelil před domovní prohlídkou policistu z Útvaru rychlého nasazení. Trest za pokus o vraždu mu v úterý o rok zmírnil pražský vrchní soud. Muž, kterému původně hrozilo až osmnáctileté odnětí svobody, se hájil tím, že policisty považoval za lupiče.

Článek

„Pan obžalovaný by musel být hluchý a slepý, aby neviděl a zejména tedy neslyšel policisty a jejich výzvy," uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. Z videozáznamu zásahu podle něj jasně vyplývá, že před výstřelem zazněly čtyři hlasité a zcela zřetelné výkřiky „policie".

Incident se stal 10. prosince 2013, kdy Útvar rychlého nasazení zasahoval společně s protikorupční policií v Bojkově domě a brzy ráno se dobýval do jeho dveří beranidlem. Tento postup byl podle policistů nutný, protože dostali informaci, že obyvatel domu u sebe má legálně drženou zbraň.

Padesátiletý Bojku, kterého probudily hlasité rány, vystřelil ze vstupní haly domu přes hliníkové vchodové dveře. Střela pronikla rámem a venku trefila jednoho ze členů zásahové jednotky do opasku a ochranné vesty v oblasti podbřišku. Zraněný policista nebyl v ohrožení života a vyvázl jen s modřinou, k tomu však podle znalců přispěla náhoda.

Proč dělali domovní prohlídku?

Kdyby střela nebyla zbrzděná, mohla zasáhnout orgány a cévy v dolní polovině břicha a způsobit masivní krvácení. Rodilý Srb, který v České republice žije 20 let, se po vniknutí policie do domu nechal spoutat. Pistoli našli policisté na schodišti.

„Nebránil jsem majetek – ani jsem žádný neměl. Bránil jsem svou rodinu, která křičela strachy, před loupežným přepadením. Hned, jak jsem viděl, že je to policie, tak jsem zbraň odložil," popsal v úterý svou verzi událostí.

Upozornil, že nikde ve spise není uvedeno, proč u něj vlastně policisté domovní prohlídku dělali. Obviněn z ničeho nebyl, ani v minulosti neměl problémy se zákonem.

V minulosti byl postřelen

Bojkův obhájce Josef Doucha se snažil soud přesvědčit, že jeho klient jednal v takzvaném skutkovém omylu. „Údery beranidlem uvnitř domu silně rezonovaly, což zvyšovalo pocit akutně hrozícího nebezpečí. Kdyby na druhé straně nebyla policie, byly by splněny podmínky pro nutnou obranu," tvrdil.

Upozornil také na to, že Bojku byl v minulosti v Česku postřelen lidmi, kteří se ho pokusili oloupit. Šest jeho blízkých příbuzných prý navíc bylo zastřeleno při válečném konfliktu v Kosovu. Podle odvolacího senátu však byla cizincova obrana předčasná.

Neměl střílet, aniž by se přesvědčil, kdo se za dveřmi nachází. „Zhodnotili jsme tu skutečnost, že mohl mít obavu nejen o majetek, ale zejména o svůj život a zdraví. Bál se a byl v šoku,” zdůvodnil Hodoušek, proč odvolací soud o rok snížil původně uložený trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám