Hlavní obsah

Mafiáni neváhají recyklovat již odhalené bílé koně

Právo, Jindřich Ginter

Organizované skupiny, které fiktivními obchodními operacemi a následnými podvodnými odpočty DPH odsávají ze státního rozpočtu miliardy korun ročně, se v Česku nebojí recyklovat vícekrát použité a již odhalené bílé koně. Byť berňák, finanční zpravodajci a policie nastrčeného nemajetného člověka už konkrétně identifikují, tak mafiáni ho do sítě svých firemních skořápek klidně dají znovu.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

„Dříve se bílí koně pouštěli ze zřetele, protože na nich si stejně není co vzít, obvykle nic nemají. Jenže zjišťujeme, že už jednou použití a odhalení bílí koně se vracejí zpět, že jsou znovu nastrkováni do dalších velkých podvodů s odpočty DPH,“ informoval poslance rozpočtového výboru šéf Generálního finančního ředitelství ČR Martin Janeček.

Zdůraznil, že složky ministerstva financí, tedy zejména finančně-analytický útvar, speciální daňový úřad a meziresortní Kobra, je proto dále budou mít více na zřeteli.

Budou v exekucích

Finanční úřady to chtějí udělat například tak, že i nadále budou držet exekuční příkazy vůči bílým koním vyplývající z předchozích případů. I když bude zjevné, že exekuce vedená finančním úřadem z daného člověka nic nevymůže, zůstane i nadále veden v systému a podvodníkům se ztíží jeho opětovné nasazení.

„Bílé koně je zkrátka třeba teď nahnat do ohrady a udržet je tam,“ řekl Právu pětatřicetiletý šéf berňáků Janeček. Poslance zároveň upozornil, že stát musí zvýšit ochranu finančních úředníků, jestliže chce, aby se více bránilo těmto podvodům, kdy nejde jen o neodvedení daní, ale vyloženě o odsávání obrovských částek ze státní kasy.

Vy jste tou představou, že kradou všichni, prostě umanutí.
poslanec Zbyněk Stanjura

„Finanční úředníci jsou vystavováni nehorázným praktikám. Ti, kteří nezákonně získávají desítky miliónů až miliardy, udělají cokoliv, aby finanční kontrolu zlomili. Na úředníky chodí šikanózní žaloby, je jim vyhrožováno. Jde o to, aby stát byl schopen se svých zaměstnanců zastat, poskytnout jim právní pomoc,“ zdůraznil Janeček.

Šikanují firmy, hromoval Stanjura

Finanční správa podle něho k tomu nemá v zákoně stanovenou pravomoc. Úřad jim nemůže třeba poskytnout právníka. „Nechceme ale mít vystrašené zaměstnance, kteří se bojí jít do rozkrývání těchto podvodů,“ tvrdí Janeček.

Někteří poslanci se ale do něj pustili s tvrzením, že naopak mnozí finanční úředníci administrativně šikanují především malé a střední podnikatele. „Menší podnikatelé si mi stěžují na šikanu ze strany finančních úředníků, že stačí, že nesplní lhůtu o tři dny, a už jim vyměřují sankce, chtějí po nich hromady papírů. Bojí se ale proti tomu bránit, bojí si jmenovitě stěžovat, aby si to s finančním úřadem nerozházeli. Vypadá to, že se jde jen po malých podnikatelích,“ tepal do Janečka poslanec Zbyněk Stanjura (ODS).

Přisadila si i poslankyně ANO Kristýna Zelienková, která se pozastavovala nad průběhem finanční kontroly ve firmě patřící do její rodiny.

Krade se na všech úrovních

„Finanční úředníci si obchodní partnery firmy zvali na opakované osobní výslechy. Museli si na to brát dovolenou, v jejich očích tím pak firma ztrácí kredit a velmi ji to poškozuje,“ dodala Zelienková. Janeček sice připustil, že v některých konkrétních případech možná finanční úředníci měli kontrolu skončit dříve, ale ohradil se proti tomu, že by výslechy na berňáku byly samoúčelné.

„Není pravda, že jdeme jen po malých podnikatelích. Krade se na všech úrovních, velcí i malí. A právě tím, že si pozveme obchodní partnery kontrolovaného subjektu na výslechy, se nám například podařilo dodanit, včetně penále, dvě miliardy od nadnárodního koncernu,“ oponoval Janeček. „Vy jste tou představou, že kradou všichni, prostě umanutí,“ odsekl Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám