Hlavní obsah

Manžele zastřelili, aby se dostali k penězům. Nejvyšší soud jim potvrdil výjimečné tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) potvrdil výjimečné tresty dvěma pachatelům loupežné vraždy manželů z Bohumína na Karvinsku. Lumír Moric dostal doživotní trest, Michal Zágora si má odpykat 30 let ve vězení. Odůvodnění zatím NS nezveřejnil. Třetí útočník Jiří Bohdálek dovolání proti 27letému trestu nepodal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odsouzení zleva Lumír Moric, Jiří Bohdálek a Michal Zágora

Článek

Moric i Zágora požadovali, aby NS zrušil pravomocné rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci. Moric navrhoval nové projednání kauzy u vrchního soudu v jiném složení senátu. Podle Zágory měl NS případně sám vynést verdikt. Nyní mají oba ještě teoretickou možnost podat ústavní stížnost, museli by ale argumentovat porušením svých základních práv.

Pachatelé podle rozsudku manžele zastřelili a těla zakopali v pronajaté garáži. Jednali jako organizovaná skupina, měli předem rozdělené role. Manželský pár vytipoval podle rozsudku Zágora, který si kvůli chystanému činu pronajal garáž ve Slezské Ostravě.

Moric v ní vykopal jámu pro uložení těl. Muži tam dovezli i materiál k betonování, obstarali si pásky, pouta a pistoli. Zágora zastřeleného muže znal. Předloni v únoru jej oslovil a vylákal pod záminkou obchodu. Bohdálek s Moricem jej napadli, spoutali, naložili do kufru a převezli do pronajaté garáže. Tam ho usmrtili.

Zbavili se jich, aby nesvědčili

Poté vnikli do jeho domu, kde napadli jeho manželku. Spoutali ji a poté, co si z domu odnesli nejméně 230 000 korun, ženu také odvezli do garáže a zastřelili. Obě těla uložili do připraveného výkopu a zasypali.

Vinu přiznal pouze Bohdálek, který uvedl, že čin byl dopředu naplánován. Obžalovaní prý počítali s tím, že manžele zavraždí, aby proti nim nemohli svědčit. Zágora se hájil tím, že v plánu byla jen loupež, vraždit prý nechtěli. Také recidivista Moric tvrdil, že o chystané vraždě nic předem nevěděl, k činu se jen „přimotal” kvůli příslibu odměny.

Policie po manželech pátrala dva týdny. Podle kriminalistů byli pachatelé přesvědčeni o tom, že policie těla nikdy nenajde. Motiv byl u obžalovaných podle soudu majetkový. Útočníci měli velké dluhy a byli ve finanční tísni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám