Hlavní obsah

Policisté se brání proti výpovědím svědků o střelbě v Uherském Brodě

Zlín
Aktualizováno

Policie se v sobotu ohradila proti interpretaci událostí v Uherském Brodě některými svědky. Kritizovali například reportáž televize Prima o svědectví kuchařky, která spekulovala, zda policie mohla včasnou likvidací střelce zachránit životy lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policie okolí restaurace uzavřela

Článek

„Mediální výpovědi svědků a „anonymních” odborníků se od sebe diametrálně odlišují, a navíc jsou rozdílné i od reálných informací, které má k dispozici Policie ČR a které vyplývají z dosavadního vyšetřování,” sdělilo krajského ředitelství policie ve Zlíně.

Policisté doplnili, že podle zákona nemohou uvolňovat v této fázi šetření žádné zjištěné skutečnosti.

Žena, která je v restauraci kuchařkou a při střelbě byla v objektu v reportáži TV Prima naznačovala, že policisté z místa utekli. Kdyby to neudělali a zlikvidovali pachatele, mohli zachránit některé oběti, které v tu chvíli byly třeba jen zraněné. [celá zpráva]

Svědkyně popisuje průběh střelby v Uherském BroděVideo: Prima FTV

Policisté v sobotu vysvětlili, že fakt, že hlídka, se z místa stáhla a zavolala posily je zcela běžný postup. „Vstupuje-li policista do objektu a je bezprostředně ohrožen na životě palbou, je nelogické, aby pokračoval. Efektivnější je, aby se hlídka stáhla a zavolala posily, čímž je eliminováno riziko, že by potenciálně zraněná hlídka nebyla tohoto schopna.”

Policie tedy vyčkávala na zásahovou jednotku z Brna. Ta nemohla letět vrtulníkem, protože jeho kapacita je šest osob. Časová úspory by navíc nebyla příliš velká, protože vrtulník by nemohl přistát u restaurace ale na vzdáleném hřišti a musel by se řešit převoz jednotky na místo. Auty z Brna vyrazilo 15 policistů.

Cesta z Brna do Uherského Brodu je dlouhá více než 90 kilometrů a běžně trvá přibližně hodinu a dvacet minut.

Policisté popsali vše, co zatím vědí a mohou sdělit
Operační středisko zlínské policie přijalo 24. 02. 2015 v 12.38 hodin oznámení, že neznámý muž vstoupil do restaurace Družba v Uherském Brodu a bez jakýchkoli příčin zde zahájil střelbu ze střelné zbraně. Na místo byla ihned vyslána hlídka z obvodního oddělení policie v Uherském Brodu, která na místo činu dorazila v 12.47 hodin. Poté, co policisté vstoupili do prostor restaurace, útočník na ně začal pálit ze střelné zbraně.
O chvíli později se na místě před restaurací již nacházeli zdravotníci, kteří vyjeli na pomoc jedné z přeživších obětí, kterou je 37letá žena. Té se podařilo se střelným poraněním dostat ven z restaurace, odkud byla převezena k dalšímu ošetření do nemocnice.
Zakročující policisté přivolali posily v podobě speciální pořádkové jednotky, psovodů a zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Policií byl uzavřen prostor kolem budovy, aby bylo minimalizováno ohrožení obyvatelstva na ulicích a v okolních domech.
Policejnímu vyjednavači se podařilo telefonicky zkontaktovat s podezřelou osobou a vyjednavač ve spolupráci s velitelem zásahu se snažil získat bližší informace o celé situaci. Nadále probíhala komunikace s pachatelem, a byla vyhodnocována operativní situace. V určitém okamžiku rozhodl velitel zásahu, že situace se vyhrotila natolik, že je třeba vstoupit do objektu a pachatele eliminovat. Zásahová jednotka pak za užití standardních postupů vnikla do objektu. Pachatel, konfrontován s beznadějností své situace, se s největší pravděpodobností sám zastřelil, policisté zásahové jednotky proti pachateli střelnou zbraň nepoužili.
Po propátrání celého objektu bylo zjištěno, že na místě se nenachází další spolupachatelé a z objektu byl vyveden jeden živý nezraněný muž, který se během útoku ukryl ve vedlejších prostorách restaurace. Poté vpustil velitel zásahu na místo zdravotníky ze Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, kteří se pokusili poskytnout první pomoc osobám, které se nacházely na místě činu. Lékaři však mohli bohužel konstatovat pouze smrt osmi obětí vražedného útoku pachatele a rovněž konstatovali smrt u podezřelého agresora. Obětí se stala 43letá žena a sedm mužů ve věkovém rozpětí od 27 do 66 let.
V nočních hodinách 24. února 2015 bylo z rozhodnutí velitele zásahu přistoupeno k zjednání vstupu do obydlí 63letého pachatele, neboť tento postup byl nutný pro ochranu života a zdraví osob. Spolu s policisty vstoupil do domu rovněž lékař, který rozhodl o hospitalizaci ženy, která se v domě nacházela.
Můžeme potvrdit, že na místě činu vraždy v restauraci Družba se nacházely dvě střelné zbraně, a sice revolver Alfa vz. 820 a samonabíjecí pistole CZ 75B, přičemž obě tyto zbraně patří útočníkovi a byly v jeho legálním držení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám