Hlavní obsah

Dozorci, kteří v nemocnici neuhlídali vězně Nováka, půjdou k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva dozorci, kteří měli na starosti vězně Jana Nováka v Thomayerově nemocnici, brzy stanou před soudem. Žalobce v minulých dnech poslal případ k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Novák se na konci minulého roku téměř měsíc skrýval, dopaden byl ve středních Čechách. Dozorcům hrozí za porušení povinnosti strážní služby dva až deset let vězení, informovala v pátek mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Novinky, Policie ČR

Vězeň Jan Novák

Článek

Případ bude posuzován podle paragrafu trestního zákoníku, podle něhož dozorci ve službě hrubě porušili své povinnosti. Stejný soud se 18. března začne zabývat i vězněm, který utekl. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu hrozí až pět let vězení nebo peněžitý trest.

Čtyřiačtyřicetiletý vězeň utekl v úterý 25. listopadu odpoledne z nemocnice v pražské Krči. Vyskočil z okna pokoje ve druhém patře. V nemocnici byl podle vězeňské služby kvůli plánovanému lékařskému vyšetření v souvislosti se závažným onemocněním, které nelze léčit ani v jedné ze dvou vězeňských nemocnic.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Policie jej dopadla 14. prosince u Kostelce nad Černými lesy, když jel v linkovém autobuse. U sebe měl kuchyňský nůž, při zatýkání nekladl odpor.

Novák po svém dopadení kriminalistům neřekl žádné podrobnosti o svém pobytu na svobodě. Kvůli útěku vězně skončili ve svých funkcích ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava a ředitel odboru vězeňské stráže z generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petr Vlk. Dva členové eskorty byli postaveni mimo službu.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vězeň zřejmě změnil podobu

Jan Novák, hledaný od minulého úterý, kdy se mu podařilo utéct z krčské nemocnice, si pravděpodobně ostříhal své dlouhé vlasy. Policie se domnívá, že tak stalo...

Výběr článků

Načítám