Hlavní obsah

Za zabití studentky chce žalobkyně pro řidiče ze Smíchova osm let, obhajoba podmínku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Osmiletý trest a co nejdelší zákaz řízení požaduje státní zástupkyně pro čtyřiadvacetiletého Marka Půčka, který loni v létě autem srazil a zabil studentku na pražském Smíchově. Půčka viní z usmrcení z nedbalosti, řízení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci. Obhajoba navrhla výchovný, podmíněný trest. Obvodní soud pro Prahu 2 verdikt vynese 6. března.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Půček u Obvodního soudu pro Prahu 2

Článek

Státní zástupkyně Jana Schröderová ve své závěrečné řeči uvedla, že považuje za prokázané, že Půček před jízdou pil. Pro Půčka podle ní nehovoří ani jediná polehčující okolnost. „Nedopustil se pouze nedbalostního činu, ale úmyslně dalších dvou trestných činů. Trest by měl být na samé horní hranici trestní sazby, do věznice s dozorem. Někoho takového, jako je obžalovaný, jsem u soudu ještě nikdy neviděla,“ ulevila si Schröderová.

„Domnívám se, že by obžalovaný po propuštění z vězení měl být vyřazen na velmi dlouhou dobu z provozu na silnici,” navrhla Schröderová nejpřísnější, desetiletý, zákaz řízení.

Obhajoba žádá výchovný trest

Obhajoba je ale, co se týče polehčujících okolností i trestu, opačného názoru.

„Doznal se k následku nehody, projevuje lítost a kritický postoj. Pocity viny jsou adekvátní dané situaci. Byl připraven nahradit alespoň věcnou škodu a náklady pohřbu. S přihlédnutím k polehčujícím okolnostem vám navrhuji uložit obžalovanému výchovný trest, podmíněný tříletý trest s pětiletým odkladem,” prohlásila Půčkova obhájkyně Milena Arnoštová.

Příchod řidiče ze Smíchova Marka Půčka k souduVideo: Novinky

U soudu dříve Půček uvedl, že mu pes v autě skočil do řízení, a proto se jízdě plně nevěnoval.

Jednadvacetiletou dívku srazil v srpnu na pražském Smíchově. O půl páté ráno čekala na zastávce na autobus, když se ze zatáčky Půček vyřítil ve svém černém BMW.

Obhájkyně: Lidé o autu věděli

„Svědci se shodli na tom, že věděli o příjezdu auta, všichni reagovali na přijíždějící vozidlo tak, že uskočili. Poškozená měla podle znalce dostatek času na to, aby uskočila a zabránila dopravní nehodě. Mohla poslouchat hudbu, nebo byla otočená zády a spoléhala se na to, že je na chodníku a že je v bezpečí,“ domnívá se Půčkova obhájkyně. Dodala také, že dívce nelze klást vinu vůbec žádnou.

Na druhé straně křižovatky zastavil a dal se i se svým psem na útěk do Kinského zahrady. „Nemohl jsem se smířit s tím, že tam mojí vinou leží mrtvý člověk,“ vysvětloval u dřívějších jednání Půček, proč dívce nepomohl.

Říkal, že musí pryč. Stěžoval si, že má rozbité auto a že musí zmizet
svědek nehody o Půčkovi

Svědek Hrubiš, který v době nehody popíjel s kamarádem v nedalekém parku, Půčka chytil za ruku a donutil ho vrátit se k autu. „Říkal, že musí pryč. Stěžoval si, že má rozbité auto a že musí zmizet,“ četla v pátek z policejního protokolu Hrubišovu výpověď soudkyně Iva Fialová. „Kamarád Filip řekl, že tam leží zraněná holka. (Půček) se držel za hlavu, stále říkal, že musí pryč, zajímal se o své auto,“ pokračoval Hrubiš. Po příjezdu sanitky se Půčkovi podařilo Hrubišovi utéct.

Dívku začali okamžitě oživovat svědci, ale i přes pomoc zavolaných záchranářů zraněním podlehla.

Policii se přihlásil až po 16 hodinách

Půček se přihlásil na policii až po šestnácti hodinách, kdy už testy na přítomnost alkoholu nic neprokázaly.

„V tom, že se na policii dostavil, neshledávám polehčující okolnost, ale účelové jednání. Dostavil se k policejnímu orgánu až po šestnácti hodinách, kdy mu bylo zřejmé, že krev nebude vykazovat žádné známky požitého alkoholu," je přesvědčená Schröderová.

„Pokud po nehodě utekl ke své kamarádce a tam celou dobu spal, jak vypověděl, jedná se o člověka otrlého, bez výčitek svědomí, sociálního negramota. Dodnes se pozůstalým ani neomluvil, očekávala jsem, že aspoň u hlavního líčení se postaví čelem k tomu, co udělal. Ale líčení od líčení mi přijde otrlejší a suverénnější," pokračovala v závěrečné řeči Schröderová.

V noci před tragédií slavil čtyřiadvacáté narozeniny a měl vypít dvě malá piva, tvrdý alkohol ale údajně odmítal.

Podle svědků před jízdou pil

Videozáznamy z restaurace ovšem ukázaly, že Půček pil z několika půllitrů a připíjel si s ostatními hosty z tzv. whiskovky. U soudu to vysvětlil tak, že si ze slušnosti sklenicemi přiťukl a k nápoji pouze přičichl.

To ale vyvrátila policejní hlídka, která ho asi patnáct minut před nehodou, spícího na chodníku, kontrolovala. „Byl okolo cítit zápach alkoholu. Mluvil v nesouvislých větách. Když stál, tak vrávoral, když šel, tak se motal,“ popsala v přípravném řízení Půčkův stav policistka Kristýna Mašková, členka kontrolující hlídky. Její výpověď také v pátek přečetla soudkyně Fialová.

„Byl opilý, což nám sám potvrdil. Poznali jsme to i ze zápachu z oblečení, z jeho dechu, měl nekoordinované pohyby. Říkal, že slavil narozeniny a nejspíš usnul,” sdělil u jednoho z předchozích líčení soudu policista Ondřej Němec, který Půčka kontroloval.

Po kontrole nastoupil i se svým psem do tramvaje a odjel směrem na Anděl, kde nastoupil do svého auta s tím, že ten kousek domů už odřídí. Právě při této jízdě srazil 21letou studentku mikrobiologie, která čekala na autobusové zastávce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám