Hlavní obsah

Druhá obžaloba v kauze Nagyová míří k soudu

Právo, Radim Vaculík

Druhá obžaloba v kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) zamíří podle informací Práva právě v pátek k soudu, podle všeho opět v Praze 1. Jde o větev případu, týkající se údajného úniku utajovaných zpráv české kontrarozvědky (BIS) z Úřadu vlády, kde je kromě Nečasové obviněn i lobbista Ivo Rittig a jeho dva blízcí právníci i spolupracovníci – David Michal a Tomáš Jindra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) a Petr Nečas

Článek

Za ohrožení utajované informace by mohli u soudu dostat dva roky až osm let vězení.

„V pátek bude převážen spis (i s obžalobou, pozn. red.) k soudu,“ potvrdil ve čtvrtek Právu důvěryhodný zdroj seznámený s vyšetřováním případu.

Obžalobu podává Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, respektive žalobce z jeho ostravské pobočky.

Šéfové úřadu se ve čtvrtek k informacím redakce o podání obžaloby nechtěli vyjadřovat s tím, že by se měla během pátku objevit k této věci na internetových stránkách zastupitelství stručná zpráva.

„Platí, že k dnešnímu dni stále ještě nedošlo k žádnému procesnímu kroku… sledujte náš web,“ uvedl ve čtvrtek náměstek olomouckých vrchních žalobců Pavel Komár.

Obvodní soud pro Prahu 1, kam tedy obžalobu během dne z Moravy převezou, už přitom řeší první část kauzy Nagyová, týkající se údajného nezákonného zneužití Vojenského zpravodajství na sledování tří civilních lidí včetně někdejší manželky expremiéra Petra Nečase (ODS) Radky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám