Hlavní obsah

Rodiče mlátili a terorizovali své dítě, soud je poslal na dva roky do vězení

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Do vězení na dva roky poslal ve čtvrtek teplický soud matku a otčíma jedenáctileté dívky, kterou fyzicky a psychicky týrali. Domácímu teroru dívka z Bíliny na Teplicku čelila podle soudu nejméně dva a půl roku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Biologická matka Veronika N. a její přítel Tomáš H. dívku podle soudu opakovaně bili za špatné známky nebo za neuklizený pokoj. Výprask dostávala například rukojetí plácačky na mouchy, sprostě jí nadávali a zavírali ji do pokoje.

Dívka našla odvahu svěřit se se svým trápením v lednu loňského roku, kdy prostřednictvím své učitelky požádala o sociální pomoc. Bála se jít domů, protože ve škole dostala špatnou známku a věděla, že ji čeká opět výprask. V té době měl už povedené rodiče ve svém hledáčku sociální odbor. Dívka skončila po vyšetření v teplickém Klokánku, kde je dodnes.

V soudní síni zazněla ze záznamu výpověď dívky na policii. V slzách popsala, jak ji matka i její druh opakovaně bili kvůli prospěchu, nadávali jí, tahali za vlasy a zavírali do „chlívku“, jak říkali dětskému pokoji.

Vinu tvrdošíjně odmítali

Obžalovaní během procesu vinu tvrdošíjně odmítali s tím, že si holčina všechno vymyslela. Jednatřicetiletá matka přiznala jen jednu facku, jedno zbití v obchodě a jedno zmlácení plácačkou. Také o sedm let starší nevlastní otec prohlašoval, že všechna obvinění jsou jen dívčiny výmysly.

Jenže soudní znalkyně z oboru dětské psychologie Ilona Wölfelová označila výpověď dítěte za věrohodnou. „Nezjistila jsem sklon zkreslovat skutečnost. Nedokáže sama vymyslet příběh, kterým by se chtěla matce s přítelem za něco mstít. S tím, co se dělo doma, se naopak snažila bojovat, až to dospělo do takové míry, že to neunesla,“ řekla během výpovědi v soudní síni. Na dotaz soudce, zda to pro dívku může mít následky do dalšího života, znalkyně odvětila, že se to vyloučit nedá.

Vypovídaly také učitelky z bílinských škol a pracovnice domova dětí. Bylo podle nich patrné, že výchova dítěte není v pořádku, že se „doma něco děje“. Svědčily prý o tom četné pohmožděniny, které měla školačka po těle. Učitelky si jich všimly při hodinách tělocviku, nebo na letním táboře. Obžalovaná matka na to reagovala, že za modřiny může dívčina špatná srážlivost krve.

Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.

Reklama

Výběr článků

Načítám