Hlavní obsah

Starosta Uherského Brodu si stěžuje na komunikaci policie, o střelbě mu řekla asistentka

Uherský Brod
Aktualizováno

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) ve středu kritizoval komunikaci policie ohledně situace v Uherském Brodě. Sdělil, že i jemu samotnému odmítali říci, co se vlastně děje a jak moc je situace pro obyvatele města nebezpečná. Mluvčí policejního prezídia Jana Macalíková se proti jeho nařčením ohradila, není prý možné poskytovat neověřené informace ještě v době, kdy probíhá zásah.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar

Článek

Policisté prý starostu kritizovali za to, že vystoupil v médiích, aby obyvatele města informoval, že na místo nemají chodit.

„Vytýkali mi, že se snažím informovat obyvatele, přitom sami k informovanosti nijak nepřispěli,” řekl Kunčar v České televizi (ČT).

„Kdyby mě neinformovala městská policie a asistentka, jejíž manžel v restauraci byl na toaletě, tak bych byl poslední, kdo se dozvěděl, že v Uherském Brodě máme událost takového rozsahu,” řekl Kunčar. Dodal, že už plně chápe starosty obcí v okolí Vrbětic, kdy jim v katastrech bouchala munice a oni se od nikoho nedozvěděli, co se děje.

„Obrací se na mě lidé, příbuzní potenciálních obětí,“ řekl Kunčar s tím, že vůbec neví, co jim má říci, protože ani on ještě ve středu ráno nevěděl, kdo při střelbě zemřel, ačkoliv policisté oběti identifikovali už v úterý večer.

Policie první informuje příbuzné

Kritiku starosty odmítl mluvčí Krajského ředitelství policie ČR ve Zlíně Pavel Benedikt Stránský. „Vyjádření pana starosty jsem postřehl. Policisté v daných okamžicích dělali přesně to, co jim zákon ukládal. Snažili se, aby nebyly ohroženy další osoby a aby byl pachatel eliminován. Součinnost nám poskytovala Městská policie v Uherském Brodě, která je organizační součástí města, s tou jsme komunikovali. V danou chvíli jsme poskytli dostatek informací. V průběhu zásahu nebylo možné sdělovat zprávy, které by postup vyšetřování mohly zmařit,“ uvedl Stránský.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková v ČT řekla, ji vyjádření starosty mrzí. Řekla, že policisté během zásahu žádné informace neměli, nemohli je tedy poskytovat. Žádné navíc během úterního odpoledne nebyly oficiální. „Není možné něco říkat, a pak to dementovat.”

Policisté na místě prý pracovali 20 hodin a odvádějí profesionální výkon. ”Mrzí mě, když jejich práci někdo shazuje.”

Identita posledních obětí byla prý potvrzena v úterý večer a policisté kontaktovali příbuzné. „Prvořadým úkolem je nepředávat informace o obětech je zástupcům města ale příbuzným. Ty jsme kontaktovali během noci,” řekla Macalíková.  Doplnila ale, že starostu chápe, protože je pod velkým tlakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám