Hlavní obsah

Polák prodával tabákové listy bez daně, stát ošidil o 80 miliónů

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

O více než 80 miliónů korun zřejmě ošidil 61letý Polák český stát, když do republiky dovážel tabákové listy a zde je v desítkách prodejen prodával kuřákům, aniž odvedl spotřební daň. Královéhradečtí policisté ho zadrželi minulé úterý, v tuto chvíli je již ve vazbě. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásahovka překvapila Slováka v posteliVideo: Policie ČR

 
Článek

„Česky dobře hovořící cizinec zastupoval firmu, která u nás distribuovala tabákové listy dovážené ze zahraničí. Ty byly dováženy ve velkých balících o váze 100 až 200 kilogramů ve formě takzvaného lupení. Nebyly deklarovány jako kuřivo, proto nepodléhaly spotřební dani. V obchodech se následně toto lupení rozvažovalo. K dispozici byla kupujícím také řezačka, na které si zákazníci po zaplacení lupení nařezali tak, aby bylo možné z něho vyrobit balené cigarety,“ popsal způsob nekalých praktik František Halas, zástupce ředitele Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Foto: Policie ČR

Zajištěné peníze a zbraň

Dodal, že tyto obchody byly například v Hradci Králové, Pardubicích, ve Dvoře Králové nad Labem, Liberci, Karlových Varech, Plzni, Brně či Ostravě. Tím, že si každý řezal listy sám, se podle mínění prodejců měla obejít povinnost platit daň. Přitom podle platné legislativy se přestupku dopouštěli nejen prodávající, ale i kupující. Ti by dokonce mohli zaplatit sankci až milión korun.

„Spotřební daň určená pro tabák ke kouření se vypočítává podle váhy a v době spáchání trestného činu činila asi 1800 korun za kilogram tabáku. Na prodejnách byl ale kilogram prodáván od 550 do 800 korun. Je tedy zřejmé, že za částku asi 2600 korun by nabízené zboží bylo téměř neprodejné,“ dodal Robert Hofman, ředitel Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj.

Skrýval totožnost

Akci s krycím názvem List začala východočeská daňová Kobra, speciální skupina policistů, celníků a specialistů finanční správy pro boj proti velkým daňovým únikům, šetřit v listopadu 2014. Tehdy zástupci finančního úřadu zaslali kriminalistům trestní oznámení s podezřením na spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Foto: Policie ČR

Nalezené tabákové listy

„Celní správa zaznamenala první případy související s prodejem tabákových listů již v roce 2013. Své aktivity podezřelý muž tehdy vyvíjel na Olomoucku. Poté, co své podnikání a místo pobytu přesunul do Hradce Králové, si vyšetřování převzali na východě Čech.

Šéf vyšetřovacího týmu a vedoucí odboru hospodářské kriminality královéhradeckého policejního ředitelství Rudolf Rabas prozradil, že se policistům během vyšetřování podařilo zajistit dostatek důkazů i zjistit totožnost podezřelého. A to i přesto, že například skrýval svou totožnost, do obchodů údajně jen telefonoval, takže ho prodavačky nikdy neviděly. Polák navíc v půli ledna vycestoval.

Doma měl revolver

„Bylo nutné počkat, až se vrátí. Jakmile byl zpátky, tak jsme ho za použití zásahové jednotky minulé úterý zadrželi,“ řekl Rabas s tím, že se také potvrdila informace, že by mohl být ozbrojený. V bytě v Hradci Králové, kde přebýval, byla skutečně nalezena krátká střelná zbraň.

Foto: Policie ČR

Řezačka tabáku

Kobra za devět měsíců existence odhalila případy, ve kterých údajně vznikly škody zhruba za dvě miliardy korun. Ředitel královéhradecké policie Martin Červíček připomenul, že regionální daňová Kobra v hradeckém kraji funguje od loňského května, případ nezdaněného tabáku byl dosud její největší kauzou. „Jen policie v této době vyřešila 74 případů spojených s daňovou problematikou, v níž vystoupala způsobená škoda na 300 miliónů korun,“ uzavřel Červíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám