Hlavní obsah

Lyžař skončil ve strouze, musel pro něj letět vrtulník

– Karlovy Vary
Právo, koc

Devětapadesátiletý lyžař vylétl v sobotu odpoledne v krušnohorském lyžařském areálu Plešivec ze sjezdovky a spadl do odvodňovacího kanálu. Přestože měl na hlavě přilbu, upadl do bezvědomí. Do nemocnice ho ve vážném stavu transportoval vrtulník záchranné služby.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Armádní vrtulník Sokol pro leteckou záchrannou službu

Článek

Nehoda se stala krátce po třetí hodině, kdy shodou okolností jel kolem místa události jeden z horských záchranářů. Slezl do strouhy a zjistil, že lyžař dopadl hlavou na kámen. I přesto, že měl přilbu, byl v době, kdy se k němu členové HS dostali, v bezvědomí.

„Kolega se obrátil na dispečink linky 155 a vzhledem k povaze zranění požádal o pomoc vrtulník. Pak jsme zraněného naložili na saně za skútrem, umístili jej do vakuové matrace a nasadili krční límec,“ popsal zásah Plíva.

Záchranáři potom muže za stálé kontroly životních funkcí vyvezli na horní konec sjezdové dráhy. Zde jej předali posádce sanitního vozu a připravili místo přistání. Jakmile dosedl vrtulník z Plzně – Líní, lékař si zraněného převzal, zaintuboval a posádka transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Krušné hory, stejně jako všechny pohoří v České republice doslova praskají ve švech. Všichni lyžaři proto musejí bezpodmínečně dodržovat pravidla bezpečného pohybu na sjezdových tratích,“ varoval náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Dodal, že i při používání bezpečnostních přileb může v případě riskantní jízdy dojít k ohrožení života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám