Hlavní obsah

Vykopu ti dítě z břicha, hrozil družce. Třikrát potratila

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ domácího násilí, nad kterým zůstává rozum stát, rozplétá od čtvrtka ostravský krajský soud. Dnes již 22letá oběť žila s násilníkem od svých čtrnácti let, v šestnácti porodila dceru. Od počátku soužití byla podle obžaloby bita a ponižována, několikrát byla i zraněna, přesto se svým partnerem Radkem Harabišem zůstala.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k souduVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Ve třech případech s ním dokonce i znovu otěhotněla, ale vinou bití a každodenních stresů o všechny děti přišla ještě dříve, než se narodily. Dvakrát potratila a další dítě se narodilo mrtvé.

Když státní zástupkyně u soudu četla podrobný popis útrap, které musela dívka snášet, přítomným v jednací síni tuhla krev v žilách a v duchu se ptali, jak je možné, že s násilníkem, který jí doslova zničil život, mladá žena přesto zůstávala a dodnes mu svým mlčením kryje záda.

Zákaz stýkat se s přáteli

Harabiš začal s dívkou žít už v roce 2008, o dva roky později se jim narodila dcera. Od počátku společného soužití byla vystavovaná bití, kopání, ponižování. Harabiš jí zakázal stýkat se s přáteli a dělal jí žárlivé scény.

„Ošetření nevyhledala jen z toho důvodu, že měla obavy, že se u lékaře zdrží a obžalovaný ji za to potrestá,“ uvedla státní zástupkyně u soudu.

V říjnu roku 2010 ji Harabiš nechal celou noc sedět nahou u otevřeného okna, když o rok později otěhotněla, brutálně ji napadl. „Vykopu ti to dítě z břicha,“ hrozil jí prý. O několik dnů později dívka skutečně potratila.

Už v té době se přitom vědělo, že je žena týraná. Policii na to upozornila sociální pracovnice, která si všimla četných modřin a podlitin. Oběť i s dcerou tehdy skončila v domově pro matky s dětmi, ze kterého ale utekla a vrátila se k násilníkovi zpět. Na policii všechno popřela.

Vyhrožoval, že podřeže sebe i dceru

Později otěhotněla ještě dvakrát, o děti ale opět přišla. Poslední se jí mělo narodit v roce 2013, muž ale těhotnou družku opět brutálně napadl, mimo jiné kopáním do břicha.

Při samovolném porodu z ní za dva týdny v koupelně vyšlo mrtvé dítě. Do bytu byla přivolaná záchranná služba, která ženu zavezla do nemocnice. Z té ovšem opět utekla zpět k násilníkovi a ke své tříleté dceři. Tam ji čekal další traumatizující zážitek - Harabiš jí dal nůž na krk a poručil ji, aby okamžitě odešla do zastavárny prodat elektroniku, jinak podřeže dceru i sebe.

To byla poslední kapka, žena šla rovnou na policii, kde všechny své útrapy poprvé popsala. Harabiš následně skončil ve vazbě, dívka o tři měsíce později svou výpověď odvolala s tím, že si všechno vymyslela.

Léčení zřejmě potrvá několik let

Kolotoč vyšetřování už ale nezastavila, protože důkazů je celá řada. Vyšlo také najevo, že Harabiš brutálně napadl i otce své družky a při incidentu mu zlomil čelist. Harabišova družka navíc trpí posttraumatickou stresovou poruchou, její výslech je naplánován na polovinu března. Podle soudních znalců se bude u psychiatra léčit zřejmě ještě několik let.

Harabiš ve čtvrtek u soudu odmítl vypovídat, stejně jako dříve u policie. Svou vinu ale popírá, při svém prvním výslechu řekl, že si jeho partnerka všechno vymyslela, aby se ho zbavila.

„Nic z toho není pravda. Nechápu, proč mne podrazila. Asi na tom něco bude, že někoho má,“ řekl policistům do protokolu.

Muž je obžalován nejen z týrání osoby žijící ve společné domácnosti a z pokusu o těžké ublížení na zdraví, ale i z pohlavního zneužívání, protože s dívkou sexuálně žil už od jejích čtrnácti let. Hlavní líčení bude pokračovat příští týden výslechy soudních znalců, na březen jsou voláni svědci a poté by měl padnout rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám