Hlavní obsah

Obhájce zkolaboval při výpovědi bosse lihové mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Záchranná služba odvezla ve středu od Krajského soudu v Olomouci advokáta jednoho z obžalovaných poté, co zkolaboval. U soudu v tu chvíli zrovna vypovídal šéf lihové mafie Radek Březina. Soud s osmi obžalovanými kvůli několikamiliardové škodě na daních měl původně pokračovat až do pátku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u olomouckého soudu. Archivní snímek

Článek

Od soudu musela záchranná služba odvézt obhájce Lubomíra Kaláče, kterým je jeho strýc Jaromír Kaláč. Vážně nemocný muž zkolaboval ve chvíli, kdy šéf mafie Radek Březina připomínkoval v dlouhém projevu výpověď svědka, který byl ve středu k soudu přivolán jako první v pořadí. Chystal si přitom zhruba dvacetiminutovou řeč.

První pomoc mu poskytovali na místě účastníci soudu. "Jednání jsme přerušili do čtvrtka do 08:00. Mezitím by nám obhájce nebo jeho manželka měli podat zprávu, zda je schopen pokračovat, nebo není. Pokud ano, budeme v líčení pokračovat do konce týdne. Pokud mu to lékaři zakážou, hlavní líčení se už v únoru konat nebude," řekl soudce Eduard Ondrášek.

Pro soud to znamená komplikaci. Odvolat musel svědky předvolané na dnešek a ohroženo je i jednání ve čtvrtek a v pátek, kdy mělo vypovídat dalších zhruba deset svědků. Soudce avizoval, že v případě dlouhodobější obhájcovy indispozice by musel dostat Lubomír Kaláč nového obhájce, který by musel do března prostudovat celý spis. Ten čítá zhruba 18 000 stran.

Kaláč spolupracuje, mohl by dostat nižší trest

Kaláč hraje v procesu důležitou roli. Společně s mladším bratrem Radka Březiny Tomášem získal status spolupracujícího, a dostat tak může na rozdíl od ostatních obžalovaných mírnější trest. Kaláč, který začal na policii odkrývat trestnou činnost mafie jako první v prosinci roku 2012, je kvůli tomu v ostrém sporu s šéfem mafie. Radek Březina se snaží soudu dokázat, že měl Kaláč na trestné činnosti zásadní podíl.

Lihová mafie podle žalobce při nelegálních obchodech s lihem obrala stát na daních o 6,7 miliardy korun. S nelegálním lihem ukrytým v tajných skladech či podzemních nádržích prý obchodovala od roku 1998 do roku 2013. Členům organizované skupiny hrozí mnohaleté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám